Vem är Kim Yo-jong – Syster Kim Jong-un: tidigt liv, utbildning, familj, politisk karriär

Kim Yo-jong är den nordkoreanske ledaren Kims yngre syster Jong-un. Hon gick med i Workers’ Party of Korea (WPK) 2007, och fungerade så småningom som sekretariat åt sin far, Kim Jong-il, fram till hans död 2011.

Kim Yo-jong fortsatte att bestiga sitt partis led under sin brors styre och tog kontroll av hans image som förste vice avdelningschef för propaganda- och agitationsavdelningen och senare som suppleant i WPK:s mäktiga politbyrå.

Efter att ha gjort ett mycket publicerat framträdande vid olympiska vinterspelen 2018 gick Kim med sin bror för hans kärnvapenavvecklingstoppmöte med USA:s president Donald Trump.

Kim Yo-jong från Early Life and Education

Kim Yo-jongs födelsedatum anges som den 26 september 1987. Hon tillbringade sina första år hos sin mors Ch’a ngkwang Hill-residens i centrala Pyongyang med sina två äldre bröder. Enligt familjekocken Kenji Fujimoto skulle familjen fira hennes födelsedagar i ett annat hem i Wonsan.

1996 skickades Kim till Schweiz för att fortsätta sin utbildning. Hon började gå på Liebefeld Hessgut public school och fick senare sällskap av Kim Jong-un på Liebefeld-Steinhölzli public school, de två skrevs in under pseudonymer.

Trots att de bodde hos en moster och farbror och betjänades av en stab av hushållerskor och livvakter, sades tiden utomlands vara en isolerande upplevelse som drog syskonen närmare varandra. I stort sett ingenting är känt om Kim Yo-jongs aktiviteter under åren som följde efter hennes återkomst till Nordkorea 2000 eller 2001, även om hon enligt uppgift tog examen från Pyongyangs Kim Il-sung University 2007 med en datavetenskaplig examen.

Syster till Kim Jong-un

Kim Yo-jong är yngre syster till Kim Jong-un, Nordens högsta ledare Korea, och enligt uppgift en av hans närmaste medhjälpare.

Som första vice avdelningschef för arbetarpartiet i Koreas (WPK) propaganda- och agitationsavdelning, sägs hon vara ansvarig för att hantera sin brors image och främja den ”charmoffensiv” som markerade hans uppsökande till Sydkoreas president Moon Jae -in och USA:s president Donald Trump, även när han fortsatte att hota sina fiender med kärnvapenattacker.

När rapporter om Kim Jong-uns dåliga hälsa dök upp i april 2020 , fokuserade media på Kim Yo-jong som en möjlig efterträdare. Vissa analytiker föreslog att hon är det mest troliga valet att följa sin bror, med tanke på hennes band till ”Paektu”-blodslinjen som familjen hävdar för furuhärskande rättigheter, medan andra hävdade att den mansdominerade WPK skulle föredra ett kollektivt ledarskap.Kim Yo Jong och hennes bror i ett möte med Sydkorea 2018.

Dotter till Kim Jong-il

Kim Yo-jong är den yngsta barn till Nordkoreas andre ledare, Kim Jong-il, och hans gemål Ko Yong-hui, en japansk koreansk dansare. Tillsammans med Kim Jong-un hade paret en äldre son, Kim Jong-Chul, medan Kim Yo-jong också har en halvsyster, Kim Sol-song. Ett annat halvsyskon, Kim Jong-Nam, dödades i Malaysia 2017, enligt uppgift på den högsta ledarens befallning.

Fars död och uppgång till ledarskap

Kim Yo-jong utsågs till en juniorkadre i WKP 2007, och enligt uppgift var Kim Yo-jong inblandad i successionsplaner efter att Kim Jong-il drabbats av ett par stroke. följande år och tog på sig en allt större roll som hennes fars sekretariat fram till sin död i december 2011.

Sägs ha blivit omhändertagen för offentlig tjänst av sin moster Kim Kyong- hui, ersatte Kim Yo-jong sin faster som en av de ledande kvinnliga figurerna i det styrande partiet efter avrättningen av Kim Kyong-huis make, Jang Song-thaek, i slutet av 2013.Under sin brors styre blev Kim tillförordnad chef för National Defense Commission innan hon fick sin utnämning till propaganda- och agitationsavdelningen i slutet av 2014.

Hon blev suppleant i WPK:s politiska byrå tre år senare och var röstade för Su premiärföre folkförsamlingen som representant för Killimgil-distriktet i parlamentsvalet 2019.Kim underströk sin framträdande roll i WPK och utfärdade sina första order till den helt kvinnliga enheter i den koreanska folkarmén i slutet av 2019.

I mars släppte hon sitt första offentliga uttalande till försvar av politiken och tukade Sydkorea för deras klagomål om Nordkoreas militärövningar.

OS 2018

Vinter-OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea, markerade kommande ut-festen för Kim, den högst rankade medlemmen av den nordkoreanska härskande familjen som besökt det södra landet sedan slutet av Koreakriget 1953.

Som sin brors sändebud, om inte den officiella chefen för den nordkoreanska delegationen, väckte hon uppmärksamhet för hennes möten med president Moon, och för hennes strategiska placering bakom USA:s vicepresident Mike Pence vid OS:s öppningsceremoni.

Toppmöten med Donald Trump

Kim Yo-jong följde med sin bror till hans högprofilerade kärnvapenavvecklingssamtal med president Trump, det första som hölls i Singapore i juni 2018 och den andra i Hanoi, Vietnam, i februari 2019.

Efter att de två sidorna abrupt avslutade förhandlingarna under det sistnämnda toppmötet, ska Kim Jong-un ha anklagat sin syster för misslyckandet och fått henne att avlägsnas från politbyrån, innan han återinsatte henne i april 2020.

Kontroverser

För sin ledarroll i propaganda- och agitationsavdelningen var Kim bland de sju nordkoreaner som sanktionerades av USA:s finansminister i början av 2017 för ”allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och censuraktiviteter.” Det ryktas också att hon är involverad i det skumma Office 39, med uppgift att samla in pengar till den högsta ledaren.

Man och barn

I början av 2015 rapporterades det att Kim Yo-jong hade gift sig med Choe Song, son till Kim Jong-uns löjtnant Choe Ryong-hae. Hon rapporterades vara gravid under våren 2015 och igen runt tiden för vinter-OS 2018.

By SVO