Vad är klamydia? Infektioner, Symptom och Behandling

Klamydia är en vanlig infektion som sprids genom sexuell kontakt. Även om det är lätt att behandla med antibiotika, söker många av de nästan tre miljoner kvinnor och män som smittas varje år inte behandling – förmodligen för att de inte inser att de har det.

Och det kan leda till komplikationer, inklusive svårigheter att bli gravid eller att bli gravid till slut.

Klamydia definition

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom (STD, sexual transmitter Disease) orsakad av Chlamydia trachomatis bakterier. Du kan få det genom att ha vaginalt, analt eller oralsex med någon som har infektionen. Klamydiabakteriella infektioner är vanligare bland sexuellt aktiva tonåringar och unga vuxna.

Klamydia kan orsaka flytningar från vaginalt eller penis eller en brännande känsla vid urinering, bland andra symtom. Det kan ta tid – vanligtvis en till tre veckor – för symtom att uppträda efter att ha haft oskyddat sex med någon som har infektionen.

Ändå märker vissa människor inga symtom alls.

Obehandlad klamydia kan orsaka permanent skada på en kvinnas reproduktionssystem, vilket leder till fertilitetsproblem och för tidig födsel. På grund av denna risk bör sexuellt aktiva kvinnor yngre än 25 år testas för klamydia, även om de inte har symtom.

Testning rekommenderas också för kvinnor i alla åldrar som har en ökad risk för klamydia, som de med flera sexpartners, en ny sexpartner eller en partner med en annan sexuellt överförbar sjukdom. Ett enkelt urinprov kan avslöja om du har klamydia. Om du testar positivt ska du och din sexpartner behandlas med antibiotika.

Typer av klamydiainfektioner

Det finns två andra typer av klamydiainfektioner utöver standard genitala infektioner, även om dessa är mindre vanliga.

Lymphogranuloma Venereum: Klamydia orsakar också en sexuellt överförbar infektion som kallas lymphogranuloma venereum, som har symtom som är mycket annorlunda än vanliga genitalklamydiainfektioner. Det har historiskt sett setts som ett tillstånd som finns i tredje världens länder, men dess förekomst ökar över hela världen. Det är vanligare vid MSM, och symtomen liknar syfilis. Det orsakas av klamydiaserovar (typer) L1, L2 och L3.

Trakom: Trakom är en ögoninfektion som orsakas av klamydiabakterierna som kallas serovar A till C. Till skillnad från genitala infektioner och lymfogranuloma venereum anse trakom intex vara en uell sjukdome. Även om det är ovanligt, är det den ledande smittsamma orsaken till blindhet över hela världen. Det orsakas av autoinokulering (när människor rör vid en yta som innehåller bakterierna och sedan rör vid deras ögon) och kan spridas med händer, kläder, sängkläder eller till och med flugor.

Tecken och symtom på klamydia hos kvinnor

Klamydia infekterar livmoderhalsen (gången som kopplar ihop slidan och livmodern). Kvinnor har ofta inga tydliga tecken på sjukdom, särskilt kort efter att de blivit smittade. När symtom uppstår är vanliga tecken en brännande smärta vid urinering, smärta vid samlag eller en onormal, illaluktande flytning från slidan.

Klamydia kan också orsaka ändtarmssmärta, flytningar eller blödningar.

Det är möjligt för infekterade kroppsvätskor att komma in i en sexpartners öga, vilket gör att det genomskinliga membranet för att skydda det yttre lagret av ögat blir inflammerat. Klamydia kan infektera halsen efter oskyddat oralsex, men det är mindre vanligt och ger vanligtvis inga symtom.

Eftersom många kvinnor inte har några märkbara symtom alls, söker de inte behandling, och det kan skapa förutsättningar för allvarliga hälsoproblem.

Obehandlade fall av klamydia gör kvinnor mer mottagliga för andra könssjukdomar, inklusive HIV. Klamydia kan också leda till ett allvarligare tillstånd som kallas bäckeninflammatorisk sjukdom.

Bäckeninflammatorisk sjukdom infekterar reproduktionsorganen. Det kan leda till en utomkvedshavandeskap (tubal) eller missfall. Kvinnor med PID kan kämpa med infertilitet. Tillståndet kan också orsaka långvarig bäckensmärta.

Klamydiasymtom hos kvinnor kan innehålla:

 • Smärta eller sveda vid urinering
 • Onormala, illaluktande flytningar
 • Smärtsam sex
 • Blödning efter sex
 • Frekvent behov av att kissa
 • Rektal smärta eller flytningar
 • Blödning mellan mens eller kraftigare mens
 • Smärta i nedre delen av magen, illamående eller feber
 • Ögonrodnad, smärta, svullnad, irritation eller flytningar

Tecken och symtom på klamydia hos män

Män får klamydia också, och precis som kvinnor har de ofta inga symtom. Klamydia kan infektera urinröret, det rör som förbinder urinblåsan med penis och låter urin passera. Symtom, om de dyker upp, uppträder vanligtvis en till tre veckor efter att en man har exponerats för infektionen.

Klamydia kan orsaka en brännande känsla vid urinering. Män kan märka en tydlig eller grumlig flytning från spetsen av penis.

Hos män, liksom hos kvinnor, kan klamydia infektera anus, vilket kan leda till rektal smärta eller flytningar. När bakterieinnehållande sekret kommer in i ögonen kan denna sjukdom leda till ögonsmärta och andra symtom.

Mer sällan kan klamydia orsaka en halsinfektion, men det kanske inte finns några tecken på klamydia i munnen eftersom det vanligtvis inte orsakar symtom.

Klamydiasymtom hos män inkluderar:

 • Brännande smärta vid urinering
 • Frekvent urineringsbehov
 • Smärta i ena eller båda testiklarna
 • Rektal smärta, flytningar eller blödning
 • Ögonrodnad, smärta, svullnad, irritation eller flytningar

Klamydiabehandling

Enligt Health behandlas klamydia med receptbelagda antibiotika; det finns för närvarande inga effektiva receptfria eller huskurer.

Det finns rekommenderade behandlingar och alternativa alternativ för både vuxna och gravida kvinnor. När en person får diagnosen klamydia måste alla sexuella partners de har haft under de senaste 60 dagarna också screenas och behandlas.

Du måste ta all medicin som ordinerats till dig för att utrota bakterierna, och recept ska inte delas. Det rekommenderas att personer avstår från sex i sju dagar efter att behandlingen har påbörjats.

By SVO
 • Vad kan man Använda en Airfryer till? Tips & Idéer

 • Effektiva Sätt att Minska Stress i Ditt Liv

 • Vad är en normal Blodsyrenivå? Allt du bör Veta!

 • Vad är E. Coli? Symtom och Behandling

 • Vad är Shigella: Symtom, Behandling och Förebyggande

 • Topp 10 mest populära Snabbmatsrestauranger i USA [Lista]