Hur Egyptierna Flyttade Massor av Stenar för att Bygga Pyramider

Fysiker vid universitetet i Amsterdam studerade krafter som behövs för att dra vikter på en gigantisk släde i öknen, och upptäckte att fukt av sanden framför den primitiva anordningen minskar friktionen på släden, vilket gör den lättare att använda. Fynden hjälper till att besvara ett av de mest bestående historiska mysterierna: hur egyptierna kunde utföra den till synes omöjliga uppgiften att bygga de berömda pyramiderna.

Vem byggde egyptiska pyramider?

Egyptens pyramider är ett arkeologiskt underverk, som reser sig högt över ökensanden och är synliga från mils avstånd. Att bygga dessa pyramider var utan tvekan en enorm uppgift, så vilka var individerna som gjorde det?

Det finns många teorier om vem byggde Egyptens pyramider, inklusive stora grupper av förslavade judar och vildare idéer, såsom invånare i den ”försvunna” staden Atlantis eller till och med utomjordingar.

Ingen av dessa teorier har dock bevis för att backa upp dem.

Pyramiderna kunde inte ha varit konstruerade av judiska slavar, eftersom inga arkeologiska lämningar som direkt kan kopplas till det judiska folket har hittats i Egypten som går tillbaka till 4 500 år sedan, när pyramiderna i Giza byggdes, har arkeologisk forskning avslöjat.

Dessutom hänvisar berättelsen som berättas i den hebreiska bibeln om att judar är slavar i Egypten till en stad som heter ”Ramesses”. En stad vid namn pi-Ramesses grundades under den 19:e dynastin (cirka 1295-1186 f.Kr.) och fick sitt namn efter Ramesses II, som regerade 1279–1213 f.Kr. Denna stad byggdes efter att pyramidbyggandets era hade slutat i Egypten.

”Vi har ingen ledtråd, inte ens ett enda ord, om tidiga israeliter i Egypten: varken i monumentala inskriptioner på tempelväggar eller i gravinskriptioner eller i papyrus”, skrev arkeologerna Israel Finkelstein och Neil Asher Silberman i sin bok ”The Bible Unearthed: Archaeology’s Ny vision av det antika Israel och ursprunget till dess heliga texter” (The Free Press, 2001).

Hur många stenar behövs för att bygga egyptiska pyramider?

Det finns uppskattningsvis 2,3 miljoner kalkstensblock som bildar den 138m höga stora pyramiden i Egypten. Det största av dessa block väger mellan 25 och 80 ton.

I det gamla Egypten är pyramiderna begravningsplatser för kungar, drottningar , och andra människor som är rika nog att ha råd med dem. När de flesta människor tänker på Egypten tänker de på pyramiderna, dessa monument finns kvar tusentals år efter att de byggdes. För att bygga pyramider behövde egyptierna förståelse för teknik, matematik, vetenskap och teknik.

Staplingen av blocken i den höga ikoniska formen är ofta förundrad över som en bedrift av mystik, men bara att montera de nödvändiga materialen är lika mirakulöst.

För den stora pyramiden av Giza – som tros ha byggts under två decennier för den fjärde dynastins farao Khufu – över 2 300 000 gigantiska block av kalksten och granit som vägde i genomsnitt två och ett halvt ton måste transporteras till platsen från stenbrott – några från platser som Aswan, mer än 800 km bort.

Hur byggdes pyramiderna?

Teknikerna som användes i processen för att konstruera de egyptiska pyramiderna har förbryllat och förbryllat många historiker och forskare i otaliga år. Många kontroversiella hypoteser infördes angående konstruktionen av pyramiderna.

Den allmänna teorin bygger på tron ​​att de enorma stenarna ristades från stenbrotten med hjälp av kopparmejslar. Sedan släpades dessa block och lyftes på plats. Metoden angående förflyttning och placering av dessa stenar är dock under en stor tvist.

Arbetsstyrkans form är också under en stor debatt. Man tror att pyramiderna byggdes med hjälp av slavarbete och en annan teori tyder på att pyramiderna byggdes av tiotusentals fria kvalificerade arbetare som arbetade för en lön.

Vad som är säkert är att personalstyrkan var mycket organiserad och lyckades till högsta nivå genom att följa en organiserad och planerad process som bestod av tre faser.

Hur många faser av att bygga pyramiderna?

Arbetsstyrkan var beroende av en specifik process för att bygga pyramiderna perfekt efter tre viktiga steg: att välja den perfekta byggplatsen, förbereda platsen och höja blocken.

Fas 1: Att välja den perfekta byggplatsen

Det första steget i att bygga en pyramid var att välja en lämplig plats.

Detta måste vara på västra sidan av Nilen där solen skulle gå ner, med tanke på att forntida egyptier trodde att varhelst solen går ner så var det porten till livet efter detta. Pyramiderna behövde också placeras högt upp, borta från risken för översvämning vid tiden för Nilens översvämning. Det kunde dock inte vara för långt bort från Nilen eftersom floden skulle användas för att transportera block av fin kvalitetskalksten för det yttre höljet från Tura på andra sidan Nilen.

Platsen som väljs skulle vara vid en punkt på ökenplatån som skulle visa sig vara en fast klippbas som kan bära upp pyramidens stora vikt utan risk för att spricka med tanke på att några av de största stenblocken väger runt 2,5 ton.

Fas 2: Förbereda platsen

Inga planer på att bygga pyramiderna hittades någonsin, men konstruktionen av pyramiderna var inte en slumpartad affär och de mätningar som användes var exakta hög grad.

Arbetarna måste först förbereda en stadig grund genom att ta bort den lösa sanden från berget. Sedan måste berggrunden göras helt platt. Arbetarna kan ha gjort detta genom att bygga låga lerväggar runt hela basen och skära kanaler i ett rutmönster över ytan. Sedan skulle de fylla kanalerna med vatten och markera nivån vattnet skulle nå.

Efter att vattnet hade dränerat bort skulle utskjutande sten ha skurits tillbaka till den angivna nivån och eventuella fördjupningar fyllts med stenar för att göra en perfekt plan yta.

Varje sida av pyramiden måste vara vänd mot en av kardinalpunkterna. Byggherrarna etablerade troligen sann nord först och utarbetade de andra riktningarna utifrån det. De kan ha hittat sanna norr genom att se en viss stjärna på den norra himlen. De skulle sedan observera stjärnans uppgång och nedgång och markera dess utseende och försvinnande på en konstgjord horisont.

Fas 3: Att höja blocken

Ibland användes stenig berg som pyramidens kärna för att rädda arbetet. De inre kamrarna och passagerna skulle ha konstruerats oberoende och själva pyramiden byggd runt dem. Några av de kungliga pyramidbyggarna verkar ha ändrat uppfattning om deras föredragna placering av gravkamrarna.

Den inre pyramiden skulle då byggas av kalksten utskuren från ökenplatån. När huvudbyggnaden var klar färdigställdes pyramiden genom att kapsla in den i block av finskuren och klädd kalksten från Tura. Ibland användes granit för de nedre banorna.

Stenarna som användes för att bygga pyramiderna var inte små tegelstenar. Tegelstenarna i pyramiden varierar i storlek. Den största finns dock i kungens kammare. Dessa speciella stenar skiljer sig från de vanliga kalkstensblocken och var istället gjorda av granit.

Hur egyptierna flyttade massor av stenar för att bygga pyramider

För att göra sin upptäckt har forskarna från University av Amsterdam plockade upp ledtrådar från de gamla egyptierna själva. En väggmålning som upptäcktes i den antika graven i Djehutihotep, som går tillbaka till omkring 1900 f.Kr., visar 172 män som bär en enorm staty med hjälp av rep fästa på en släde. På ritningen kan en person ses stå på framsidan av släden och hälla vatten över sanden, sa studiens huvudförfattare Daniel Bonn, fysikprofessor vid universitetet i Amsterdam.

”Egyptologer trodde att det var en rent ceremoniell handling,” sa Bonn till WordsSideKick. ”Frågan var: Varför gjorde de det?”

Bonn och hans kollegor konstruerade miniatyrslädar och experimenterade med att dra tunga föremål genom brickor med sand.

När forskarna drog slädarna över torr sand, märkte de att klumpar byggdes upp framför, som kräver mer kraft för att dra dem över.

Att tillsätta vatten till sanden ökade dock dess styvhet och slädarna kunde glida lättare över ytan. Detta beror på att vattendroppar skapar broar mellan sandkornen, vilket hjälper dem att hålla ihop, sa forskarna. Det är också samma anledning till att det är lättare att använda våt sand för att bygga ett sandslott än att använda torr sand, sa Bonn.

Men, det finns en känslig balans, fann forskarna.

”Om du använder torr sand kommer det inte att fungera lika bra , men om sanden är för blöt kommer den inte att fungera heller,”  ”Det finns en optimal styvhet.”

Mängden vatten som behövs beror på typen av sand, tillade han, men vanligtvis optimal mängd faller mellan 2 procent och 5 procent av volymen sand.

Det visar sig att vätning av egyptisk ökensand kan minska friktionen med en hel del, vilket innebär att du bara behöver hälften av folket för att dra en släde på våt sand, jämfört med torr sand.

By SVO
  • Vilka är Amerikas första hangarfartyg? Topp 10 äldsta

  • Fakta om Kung Charles III – Storbritanniens Kung

  • Vad är NASAs Äldsta Rymdfarkost? Voyager 1