Fakta om Kung Charles III – Storbritanniens Kung

Kung Charles III är det första barnet till drottning Elizabeth II och prins Philip, hertig av Edinburgh. Efter sin mors död den 8 september, efterträdde Charles henne som kung av Storbritannien och de andra Commonwealth-rikena.

Kung Karl III:s tidiga liv

Äldste sonen av drottningen och prins Philip, hertig av Edinburgh, föddes i Buckingham Palace klockan 21.14 den 14 november 1948. En månad senare, den 15 december, döptes Charles Philip Arthur George i musikrummet på Buckingham Palace av ärkebiskopen av Canterbury, Dr Geoffrey Fisher.

Prinsens mor utropades till drottning Elizabeth II vid 25 års ålder, när hennes far, kung George VI, dog 56 år gammal den 6 februari 1952. Vid drottningens tillträde till tronen blev prins Charles – som suveränens äldste son – arvinge vid tre års ålder.

Kung Karl III:s utbildning

Drottningen och hertigen av Edinburgh bestämde att prinsen skulle gå i skolan istället för att ha en handledare på palatset. Prinsen började på Hill House-skolan i västra London den 7 november 1956.

Efter 10 månader blev den unge prinsen internat på Cheam School, en förberedande skola i Berkshire. 1958, medan Prinsen var på Cheam, skapade drottningen honom Prinsen av Wales och Earl of Chester. Prinsen var nio år gammal.

I april 1962 började prinsen sin första termin på Gordonstoun, en skola nära Elgin i östra Skottland som hertigen av Edinburgh hade deltagit i.

Prinsen av Wales tillbringade två terminer 1966 som utbytesstudent vid Timbertop, en avlägsen utpost till Geelong Church of England Grammar School i Melbourne, Australien.

När han återvände till Gordonstoun för sin sista året utsågs Prinsen av Wales till skolförmyndare (huvudpojke). Prinsen, som redan hade klarat sex O-nivåer, tog också A-nivåer och belönades med betyget B i historia och C i franska, tillsammans med en utmärkelse i en valfri särskild historiauppsats i juli 1967.

September 1971: Den framtida kungen ansluter sig till Royal Navy, en väg som även hans far tagit. Arbetar på den guidade missiljagaren HMS Norfolk och två fregatter.

1974: Redan utbildad jetpilot, kvalificerar han sig som helikopter pilot och går med i en flygskvadron som opererar från hangarfartyget HMS Hermes.

1976: Charles befaller kustminjägaren HMS Bronington innan han lämnar Royal Navy. Han använder sitt avgångsvederlag på 7 400 pund för att starta välgörenhetsorganisationen The Prince’s Trust.

Kung Karl III: Förlust, kärlek och barn

27 augusti 1979: Charless farbror och närmaste förtrogna Lord Louis Mountbatten mördas av den irländska republikanska armén.

29 juli 1981: Prinsen gifter sig med Lady Diana Spencer i Londons St. Paul’s Cathedral i ett sagobröllop som uppskattningsvis sågs av 750 miljoner människor världen över . Hon blir prinsessa av Wales.

21 juni 1982: Parets första son, prins William, föds, vilket säkerställer tronföljden . Prins Harry följer efter den 15 september 1984.

10 mars 1988: Charles flyr oskadd i en lavin när han åker skidor i Klosters, Schweiz, men en av hans vänner dödas och en annan skadas.

Kung Karl III: Skilsmässa och tragedi

December 9, 1992: Charles och Diana tillkännager sin separation. Kungafamiljen skakas av avslöjanden om parets äktenskap och otroheter. De skiljer sig formellt den 28 augusti 1996.

31 augusti 1997: Diana, hennes pojkvän Dodi Fayed och chauffören Henri Paul är dödades i en höghastighetsbilolycka i Paris när de försöker fly från paparazzifotografer.

Charles repatrierar hennes kropp och insisterar på att hon beviljas full kunglig utmärkelse vid döden.

6 september 1997: Charles följer med William, Harry och deras farbror, Charles Spencer, till fots bakom sin kista till begravningen.

9 april 2005: Charles gifter sig med sin mångåriga älskarinna Camilla Parker Bowles i Windsor Guildhall vid en civil ceremoni. Hon blir hertiginnan av Cornwall.

29 april 2011: William gifter sig med Kate Middleton, en allmänning, i Westminster Abbey.

22 juli 2013: Charles blir farfar efter födelsen av William och Kates son, prins George. Prinsessan Charlotte följer 2015, sedan prins Louis 2018.

19 maj 2018: Charles går med Meghan Markle längs gången i St. George’s Chapel, Windsor Castle, när hon gifter sig med hans yngste son, prins Harry.

6 maj 2019: Charles blir farfar igen, när Meghan föder Archie. Lilibet Diana följer 2021.

7 mars 2021: Harry slår ut sin pappa i en tv-intervju från USA , dit han flyttade efter att ha lämnat det kungliga livet 2020.

Han anklagar Charles för att ha kvävts av traditionen och för att avbryta honom ekonomiskt efter flytten, även om kungliga tjänstemän senare hävdar att han ”tilldelade en betydande summa” till paret för att hjälpa dem med övergången.

Charles liv i offentligheten har definierats på många sätt av kvinnorna som han har delat det med. Redan tidigt var pojken-som-skulle-vara-kungens viktigaste plikt att hitta en fru och producera framtida arvingar.

Lady Diana Spencer verkade vara den perfekta partnern, även om det fanns antydningar om de problem som skulle komma redan från början. Han var 32, hon var 20, och deras bröllop var ett världsomspännande mediaspektakel.

Två söner, prinsarna William och sedan Harry , följdes plikttroget efter.

Men det blev uppenbart för världen att kungaparet inte var lyckliga tillsammans.

I deras mycket offentliga skilsmässadrama spelade Prins Charles ofta omedvetet rollen som skurk för en glupsk tabloidpress.

Frågade efter skilsmässan om hon trodde att Charles hade varit den långvariga otrrogna och kärleksintresset Camilla Parker Bowles hade varit en faktor i att hennes förhållande gick sönder, Diana sa: ”Vi var tre i det här äktenskapet, så det var lite trångt.”

Vad är Charles arv som prins av Wales?

Precis som drottningen var den äldsta monarken i brittisk historia, har prins Charles varit den prins av Wales som suttit längst i historien – men inte bara det, säger Bedell Smith.

”Hans rekord som prins av Wales, i dess bredd och djup , kommer att vara hans verkliga arv, säger Bedell Smith. ”Han var den mest innovativa prinsen av Wales någonsin – han var en aktivist på ett sätt som ingen annan tronföljare någonsin har varit.”

En del av drivkraften för att göra allt han gjorde, inklusive sin filantropi, hans entreprenörsinitiativ, de institutioner och traditioner han hjälpte till att bevara, visar ”hans önskan att visa sig värdig att vara kung”.

”Som prins av Wales hade han friheten att göra alla dessa saker, och han gick ibland över gränsen för konstitutionell anständighet, men som Prince of Wales han var inte bunden av det som drottningen var.”

Prins William och Catherine titeländring

Efter drottningens död blev hertigen av Cambridge – även känd som prins William – hertigen av Cornwall och Cambridge. Som Charles äldste son har han ärvt hertigdömet och kommer nu att övervaka hertigdömet Cornwalls gods.

Hans hustru Catherine kommer att bli känd som hertiginnan av Cornwall och Cambridge.

De kommer i något skede att bli kända som prinsen och prinsessan av Wales, men detta är inte automatiskt.

 

Vad har kung Charles för planer?

Charles har inte gjort någon hemlighet av sin önskan att ”banta ner” monarkin – minska antalet arbetande seniora kungligheter som stöds av skattebetalarna – och minska den totala årliga kostnaden på flera miljoner pund för den kungliga showen. Det har pratats om att han kanske kommer att öppna Buckingham Palace för betalande turister året runt (det är bara öppet under sommaren nu) eller genom att göra om privata kungliga residens, som Balmoral Castle i Skottland, till museer.

Hans många orsaker (ekologiskt jordbruk, arkitektur och stadsplanering, bekämpning av klimatförändringar, för att nämna några) kommer inte att överges men åtminstone till en början kommer han att vara för upptagen med rutinärenden, som veckomöten med premiärministern och att gå igenom de många röda rutorna med regeringsdokument som han måste läsa dagligen, förutspår Bedell Smith.

Blir Camilla drottning?

Camillas framtida titel hade varit en omtvistad fråga, och under de första åren av hennes äktenskap med Charles hade man förväntat sig att hon skulle bli prinsessan när han tog tronen.

Men drottningen själv avslutade debatten i februari 2022 när hon sa att det var hennes ”uppriktiga önskan” att Camilla skulle bli drottningsgemål.

Vid tiden för hennes äktenskap med Charles hade det diskuterats om Camilla skulle få titeln prinsessa av Wales.

Men det beslutades att det skulle vara olämpligt att ge henne en titel så nära förknippad med Charles första fru, den avlidna prinsessan Diana, så hon blev Hertiginnan av Cornwall istället.

Kan Charles stå på gränsen som en ”konstitutionell” kung?

De flesta spekulationer om den nya kungen har fokuserat på huruvida Charles skulle bryta mot dessa förbud genom att vara frispråkig om politiska och andra r frågor om offentlig debatt på ett sätt som hans mor noga undvek.

Som prins av Wales var Charles inte alltid så noggrann som hans mor var, säger Clive Irving, en mångårig brittisk journalist (tidigare chefredaktör för Sunday Times i London) och författare till ”The Last Queen”, en biografi om Charles mor som ifrågasätter om monarkin kan överleva efter henne, citerade YSA idag.

”Hon har alltid varit neutral och opolitisk, ingen har fattat henne om hennes politiska åsikter och det är skillnad mellan henne och Charles – han kan inte hjälpa sig själv”, säger Irving. ”Vi vet ingenting om hennes åsikter, vi vet otroligt mycket om Charles åsikter. Det är otroligt svårt att kliva in i skorna för (drottningens) sorts monark.”

Ändå, säger brittisk journalist och kunglighet kommentator Anna Pasternak, Charles har lärt sig viktiga värderingar av sin mor, inklusive djup lojalitet mot monarkin och en ”orubblig pliktkänsla.” Men hon var inget nonsens och känslolös; han är mer passionerad.

Den kungliga gemålen är den traditionella ställningen som make till en regerande monark, och de flesta kungars fruar har antagit titeln Queen Consort, med några få undantag.

By SVO