Vem är Grigori Perelman? Världens smartaste person

Dubbad ”mänsklighetens genihjärna”, som har löst århundradets mest mystiska och svåra problem – problemet med Poincaré-förmodan, som bidragit till att avslöja universums struktur, vägrade den ryske matematikern Grigori Perelman all ära och pengar som skänktes honom.Han bröt alla band med samhället för att låsa in sig i en gammal sjaskig lägenhet i utkanten av Saint-Pétersbourg. Vem är och hur mår han nu? Läs vidare för att veta mer om honom!

Grigori Perelmans biografi: tidigt liv och familj

Grigori Yakovlevich Perelmans föräldrar är Yakov Perelman, en elektroingenjör, och Lubov Lvovna, som var lärare i matematik vid en teknisk högskola. De var judar, vilket skulle ställa deras  son inför vissa problem i ett land där man befarade att de av judisk härkomst hade delad lojalitet.

Grigori Yakovlevich, deras första barn, är ofta känd under namnet Grisha. Som ett litet barn fick Grisha lära sig att spela fiol både av sin mamma och av en privatlärare. Hans far hade också ett stort inflytande för att utveckla sin sons problemlösningsförmåga.

Hans mamma hjälpte också till att utveckla hans matematiska färdigheter och när han var tio år hade han deltagit i distriktsmatematik tävlingar och visat en markant talang.

Lubov sökte råd om hur man bäst utvecklade Grishas matematiska talanger och fick rådet att skicka honom till en matematikklubb som drivs av en nittonårig tränare vid namn Sergei Rukshin. Klubben träffades två gånger i veckan på Palace of Pioneers i slutet av skoldagen och Rukshin, en student vid Leningrads universitet, hade några nya sätt att få ut det bästa av pojkarna som kom till klubben.

Perelman har ett syskon, Elena som är hans yngre syster. Hon är vetenskapsman med en Ph.D. från Weizmann Institute of Science (Israel).

Det sägs nu att Perelman har gått i pension från matematikområdet, från och med 2003 slutade han arbeta på Steklovinstitutet.

Många människor tror att det beror på de ytliga lutningarna i den matematiska världen, och har stämplat sin isolering av just det skälet. Dessutom har Perelman försökt undvika journalister och har också uttryckt sin motvilja mot utmärkelser och priser som har ekonomiskt värde.

Mattegeni

I 5:e klass började Grigori Perelman delta i seminarier vid Leningrad Children’s Palace Math Center, grundat av den ledande experten inom naturvetenskap, professor Sergei Rukshin. I 9:e klass gick G.Perelman över till 239 matematik-fysikgymnasiet i utkanten av staden. Även om skolan är långt hemifrån kan den tillfredsställa hans passion för matematik.

Vid 16 års ålder var G. Perelman en av sex medlemmar i det sovjetiska laget som deltog i den 23:e internationella matematiska olympiaden (IMO) som hölls i Budapest (Ungern) 1982, och vann en guldmedalj med poäng absolut tal 42/42. Efter hemkomsten fick G. Perelman särskilt tillstånd att studera vid Leningrad State University (LGU).

Med utmärkta akademiska prestationer fick G. Perelman ett fullständigt stipendium vid namn ”Lenin” för att överföras till en doktorand.Efter doktorsexamen från LGU:s institution för mekanisk matematik, specialiserad på studiet av föremåls form i rymden , G. Perelman tog ett jobb på Leningrad Branch av Steklov Institute of Advanced Mathematics (LOMI, nu PDMI) berömt.

Prestationer och bidrag

  • 1991 – Priset ”ung matematiker” från St. Petersburg Mathematical Society
  • 1996 – European Mathematical Society Prize for Young Mathematicians
  • 2006 – Fields Medal Award
  • 2010 – Clay Institute of Mathematics Award

På grund av sitt bidrag med ”Aleksandrovs krökningsutrymmen avgränsade underifrån” vann han Young Mathematician Prize av St. Petersburg Mathematical Society 1991.

1993 erbjöds han ett Miller Research Fellowship vid University of California, Berkeley som varade två år. Perelman bevisade ”själsförmodan” 1994 som ledde till jobberbjudanden från många toppuniversitet i USA som även inkluderade Princeton och Stanford. Han tackade dock nej till alla frestande erbjudanden och gick till Steklov-institutet i Sankt Petersburg för en forskartjänst 1995.

Han är också känd för att bevisa Thurstons geometriseringsförmodan 2002. Han tilldelades Fields-medaljen 2006, men han avvisade det och sa ”Jag är inte intresserad av pengar eller berömmelse, jag vill inte visas som ett djur i en djurpark”. Perelman tackade också nej till Millenniumpriset 2006.

Med sina matematiska bidrag bjöds han in till olika institut för att tala och hans arbete har förklarats av olika författare i Journals.

Journal ’Science’ erkände Perelmans bevis på Poincarés gissningar som ”Årets genombrott”, som var en i sitt slag vid den tiden. Detta tyder på att Perelman hade utvecklat en betydande vändning i matematikens värld.

En lysande karriär, men vill alltid hålla sig gömd

Genom hela sin karriär fick det ryska matematiska geniet många inbjudningar att föreläsa och undervisa vid många amerikanska toppuniversitet.

Han gick med på det, men vägrade stanna länge eftersom hans liv ägnades åt forskning. G. Perelman återvände till sin hemstad och fortsatte att arbeta på LOMI med en brinnande passion för forskning. Under sitt arbete här var den unge vetenskapsmannens första kontroversiella aktion att han vägrade att försvara sin doktorsavhandling som föreslagits av hans kollegor.

1996 tilldelades G. Perelman European Mathematical Unions (EMS) Young Mathematician Prize, men han tackade nej det Inte långt efter beslutade International Mathematical Union (IMU) med säte i Berlin (Tyskland) att dela ut Fields-medaljen – det ädla priset känt som ”Nobelpriset i matematik” till G. Perelman men han vägrade att åka till Spanien för att ta emot priset.

I början av 2010 gick Clay Mathematics Institute (CMI) – en ideell organisation baserad i staden Cambridge (Massachusetts, USA) – med på att dela ut Millenniumpriset med en belöning på 1 miljon dollar till utvecklaren. Den ryske matematikern G. Perelman för att bevisa Poincar-förmodan. Men precis som det tidigare internationella priset fortsatte han denna gång att tacka nej. Enda gången Grigori tog emot priset var 1991.

Det året tilldelades han Leningrad Young Mathematical Societys pris för sina bidrag till området professionell forskning.Grigori förklarade anledningen till att vara likgiltig inför serien av priser/bonusar och sa: ”Jag har redan allt jag vill ha, så jag bryr mig inte om pengar eller berömmelse!”.

Hur Perelman tilldelades Clay Award

Så i mars 2010 tilldelades Perelman det välförtjänta priset.

Priset i matematik innebar att man fick en imponerande förmögenhet, vars storlek var 1 miljon dollar. Det var meningen att Grigory Yakovlevich skulle få det för beviset. Men i juni 2010 ignorerade forskaren den matematiska konferens som hölls i Paris, där denna utmärkelse skulle delas ut. Och den 1 juli 2010 meddelade Perelman sitt avslag offentligt. Dessutom tog han aldrig pengarna som tilldelats honom, trots alla förfrågningar.

Varför tackade Grigori nej till Clay Millennium Prize?

Grigori Perelman tackade nej till den prestigefyllda och det första Clay Millennium-priset på 1 miljon dollar eftersom han inte var nöjd med Mathematical Community och hur det fungerade. Det finns flera händelser som leder till hans avslag.

Till en början, innan han publicerade beviset till Poincare Conjecture, fick Grigori lite eller inget erkännande och till och med matematiker vägrade att samarbeta eller diskutera med honom och andra matematiker.

Han insåg att matematiker är mer fokuserade på att göra en upptäckt för personlig kändisskap än på att samarbeta och ta hela fältet framåt. Matematiker är mer fokuserade på monetära resurser.

Grigori hade sagt år tidigare att han kommer att lösa Poincare-förmodan men ingen gav honom någon uppmärksamhet. Senare, när han publicerade ett bevis, var vetenskapssamfundets första reaktion att hävda att det var ytterligare ett felaktigt bevis utan att ta någon titt.

Detta gör Grigori besviken över att samhället inte tar nya idéer på allvar.

Senare, när det fastställdes att hans bevis faktiskt stämmer, ändrades saker plötsligt. Han hade jobberbjudanden från flera prestigefyllda universitet, matematiker som ville samarbeta, inbjudningar till samtal och många fler.

Han var besviken över Fields-medaljörens, Shing-Tung Yaus onda ansträngningar att tona ned Perelmans roll i bevisningen och främja Caos och Zhus arbete för att lösa gissningarna. Även om ansträngningarna misslyckades, vidtog ingen någon åtgärd.

Grigori sa att samhället borde ge hälften av hans kredit till Richard S. Hamilton som är uppfinnaren av Ricci Flow eftersom Ricci Flow var grunden för beviset. Inte ens Hamilton var glad över att Grigori använde sitt verktyg för att göra en sådan banbrytande upptäckt och han själv kunde inte göra det.

Gemenskapen vägrade att ge Hamilton kredit.

Allt dessa leder till att Grigori vägrar acceptera Clay Millenium Prize och Field’s Medal.

Även om han tackade nej till priserna gjorde han en världsturné efter sin upptäckt och höll föredrag vid flera prestigefyllda universitet. Efter några månader av turnén slutade han att göra offentliga framträdanden igen.

Andra utmärkelser vägrades av Grigory Perelman

Förresten, 1996 Grigory Yakovlevich belönades med ett prestigefyllt pris för unga matematiker från European Mathematical Society. Han vägrade dock att ta emot den.

Tio år senare, 2006, tilldelades vetenskapsmannen Fields-medaljen för att ha löst Poincare-förmodan. Grigory Yakovlevich vägrade henne också.

Tidskriften Science 2006 kallade beviset för hypotesen skapad av Poincaré för årets vetenskapliga genombrott. Det bör noteras att detta är det första verket inom matematikområdet som har fått en sådan titel.

David Gruber och Sylvia Nazar publicerade en artikel 2006 som heter Manifold Destiny. Den talar om Perelman, om hans lösning på Poincaré-problemet. Dessutom berättar artikeln om den matematiska gemenskapen och de etiska principer som finns inom vetenskapen.

Den innehåller också en sällsynt intervju med Perelman. Mycket sägs också om kritiken mot Yau Xingtang, den kinesiske matematikern. Tillsammans med sina elever försökte han utmana fullständigheten i bevisen som presenterades av Grigory Yakovlevich. I en intervju noterade Perelman: ”De som bryter mot etiska normer inom vetenskapen betraktas inte som utomstående. Människor som jag är isolerade.”

I september 2011 vägrade matematikern Perelman också medlemskap i Ryska vetenskapsakademin. Hans biografi presenteras i en bok som publicerades samma år. Från den kan du lära dig mer om denna matematikers öde, även om den insamlade informationen är baserad på tredje parts vittnesmål. Dess författare – Boken sammanställdes på grundval av intervjuer med klasskamrater, lärare, kollegor och kollegor till Perelman. Sergei Rukshin, Grigory Yakovlevichs lärare, talade kritiskt om henne.

Medan han arbetade i USA överraskade vetenskapsmannen sina utländska kollegor med sin opretentiöshet och sin avskildhet från vardagliga behov. Matematikerns favoritmat var sandwichad med ost, som Grigory Yakovlevich sköljde ner med kefir eller mjölk. Restauranger och ett överflöd av livsmedelsbutiker intresserade inte den ”konstiga ryssen”.

Som barn var Gregory förtjust i musik. Mamma ingav sin son tillbedjan av klassiska kompositörer. Hon, som är en begåvad violinist, introducerade Grisha för instrumentet. Perelman gick med glädje i musikskolan och sedan stod han inför ett svårt val – att gå in på konservatoriet eller att ägna sig åt de exakta vetenskaperna.

Uttalanden av konspirationsteoretiker har dykt upp på webben som Perelman är den mäktigaste personen på jorden eftersom han vet hur man kontrollerar universum. Naturligtvis undgick inte en sådan person underrättelsetjänstens uppmärksamhet, och kommunikation med andra är förbjuden för en vetenskapsman.

Hur och var bor han nu?

För flera år sedan dök det upp information om att Perelman flyttade till Sverige – men versionen enligt vilken han åker dit för att samarbeta med forskare ser mer tillförlitlig ut, eftersom hans yngre syster lever där, som också gjorde karriär som matematiker, och fortsätter att vårda sin sjuka mor i St. Petersburg.

De lever dåligt. Deras pappa emigrerade till Israel i början av 90-talet, mamman och barnen stannade sedan i St Petersburg.Nu, enligt rykten, bor matematikern fortfarande i samma lägenhet som köpmannen. Några bilder på nätet, där Perelman fotograferades utanför sitt hus, visar en man i jacka som öppnar ytterdörren till ett vanligt höghus.

By SVO