Vem är Daisuke Inoue? Karaokemaskinens Uppfinnare

Den japanska Daisuke Inoue namngavs 1999 av tidningen TEAM som en av ”århundradets mest inflytelserika asiater”. Men hans liv har passerat i utkanten av berömmelse, dit han hoppade bara i Asien.Fem år senare vann han ett Nobelpris, som hedrar särskilt märkliga och riskabla utvecklingar inom vetenskap, teknik och kultur. Inoue hade kommit med enheten som gjorde han känd decennier tidigare, i början av 1970-talet, men dess inflytande har visat sig bestå än idag.

Det är han som historien nu tillskriver uppfinningen av karaokemaskinen, den assisterade sångapparat som Nobelkommittén, som delar ut sitt fredspris, beskrev som ett helt nytt sätt för människor att lära sig att tolerera varandra. Och det är att Inoue i början av 1970-talet utarbetade en enhet som lyckades överskrida generationer: karaokemaskinen, den assisterade sångapparaten som beskrivs som ett helt nytt sätt för människor att lära sig att tolerera varandra.

Vilket land kommer karaoke ifrån?

Karaoke sägs ursprungligen ha kommit från Japan och syftar helt enkelt på en amatörsångare som sjunger med i instrumentalmusik. Det ryktas att det först har sitt ursprung i en snackbar i Japan där en artist var inbokad men inte kunde uppträda. Så snackbarens ägare spelade istället några inspelade instrumentala låtar och bjöd in kunder att sjunga istället.

Vad är ursprunget till ordet ”karaoke”?

Ordet karaoke är härlett från två japanska ord kommer ’kara’ från ordet ’karappo’ som betyder tom eller tom och ’oke’ kommer från ordet ’okesutura’ eller orkester. Karaokelåtar är vanligtvis musikreproduktioner utan sångarens röst. Det sägs ha sitt ursprung i en snackbar i Japan där en schemalagd person inte kunde uppträda. Barägaren spelade inspelad musik och bjöd in kunder att sjunga med. Vissa säger att det började på 1970-talet med en japansk sångare vid namn Daisuke Inoue, som spelade in låtar och sålde dem till folk att sjunga med.

Vem uppfann karaokemaskinen?

Så vi vet att karaoke var uppfanns först i Japan av en snackbarägare, men vem uppfann egentligen karaokemaskinen? Den japanske musikern Daisuke Inoue uppfann karaokemaskinen i Japan 1971.

Inoue var en keyboardartist som brukade spela trummor och piano som bakgrundsmusik i en klubb så att sångare kunde sjunga ensamma. Han blev inbjuden att följa med någon på en resa för att spela musik, men tackade nej till inbjudan och skickade ett instrumentalt band så att de kunde uppträda ensamma. Han fortsatte sedan med att uppfinna den första karaokemaskinen som heter 8 Juke. Den har en stereo, förstärkare, myntmaskin och mikrofon.

Daisuke Inoue Bakgrund

Diasuke Inoue föddes i Osaka, Japan den 10 maj 1940. Han växte upp i Nishinomiya, son till en pannkaksförsäljare med ett stånd bakom en tågstation.

Daisuke Inoue Karriär

Inoue, en musiker i sin ungdom som var anställd för att backa affärsmän som ville sjunga på barer, uppfann maskinen som ett sätt att låta dem sjunga utan liveback-up.

Han patenterade inte maskinen och gjorde därför inte direkt vinst, men han fortsatte att arbeta i den industri som den genererade, inklusive patentering av ett bekämpningsmedel för karaokemaskiner. Han började spela trummor i gymnasiet, men var inte särskilt skicklig, vilket ledde till att han tog på sig företagsledningen för sitt band, som gav back-up musik i en klubb för affärsmän som ville inta scenen.

Han utvecklade grundidén med karaoke, som betyder ”tom orkester”, när en klient ville att Inoue skulle backa honom under en affärsresa som Inoue inte kunde delta i.

Han försåg affärsmannen med tejpat ackompanjemang istället. Med tanke på att idén kunde ha stort tilltal, började han 1971 hyra ut till barer i Kobe elva maskiner utrustade med band och förstärkare som han hade satt ihop tillsammans med några vänner.

De visade sig vara populära och en trend föddes. Inoue patenterade inte sin uppfinning och tjänade därför inte direkt på uppfinningen som startade en blomstrande industri.

Han fortsatte på fältet och uppfann ett bekämpningsmedel för att stöta bort kackerlackor och råttor som förstör elektroniken i karaokemaskiner.

På 1980-talet drev han ett företag som ägnade sig åt att säkra licenser för musik i åttaspårs karaokemaskiner. På 1990-talet, med åtta-spårs karaoke ur bruk, vände Inoue sitt företag mot att arbeta med Daiichikosho, då det bästa karaokeföretaget, men även om han tjänade stora pengar som ordförande i företaget lämnade han det när han led av en period av depression. Därefter lanserade Inoue All-Japan Karaoke Industrialist Association.

Även om han hävdar att han först uppfann karaoken 1971, är det utelämnat att tillämpa det i Ansökan vid det tidiga patentet, Roberto del Rosario och beviljade patent 1983 och 1986.

Inoue identifierades i sin tur inom Time Magazine som en av de asiatiska influenserna i hans skapelse av Karaoke.

Varför uppfann Daisuke Inoue karaokemaskinen?

Inoue var trummis i ett band, men han gjorde sig snart ett namn på grund av sina extraordinära färdigheter, ”Dr. Sing-along”, som mer än andra ensembler, han och hans följe blev intensivt involverad i tagna chefer och hejade på dem. att sjunga och fira, odla atmosfären på platsen som ingen annanstans.

Snart var efterfrågan på läkaren så stor att när en vanlig klient bad honom att backa upp honom under en affärsresa, kunde Inoue inte att närvara, göra ett band som hjälpte mannen att fortsätta ha kul på sin resa, och blev en sensation att det inte skulle ta lång tid att samla en stark efterfrågan.

På detta sätt började Inoue tänka att denna idé kanske har stor popularitet. Så han utvecklade en maskin som heter 8 jukes i princip en Jukebox inverterad, som utan att veta om det var den första karaokemaskinen.

”Vanligtvis i våra liv ser vi stjärnorna igenom media. Alla vill vi själva vara stjärnor. Med en mikrofon i handen kan du bli en stjärna”, säger mannen som uppfann den första karaokemaskinen, Daisuke Inoue.

När Daisuke skapade den första Juke 8 föreslog någon att han skulle ta patent, men då trodde han inte att det var mer än ett sätt att tjäna en liten snabb slant. Men under årens lopp var triumfen brutal och begäran översteg samma uppfinnare.

Efter att ha sammanställt sin uppfinning från hyllplanskomponenter, trodde han inte att det fanns något patenterbart med det och okänt för honom , åtminstone en liknande enhet hade redan byggts någon annanstans i världen. Snart, för varje dag som gick, blev samtalen färre och färre, vilket lämnade honom utan pengar och inget patent.

Trots slaget, och att skaparen själv säger att karaoke inte hade växt som det gjorde om han hade genomfört det, vad Inoue uppfann var ”det totala paketet av anpassad hårdvara och mjukvara som gjorde att karaoke kunde hända från att vara en lokal modefluga till en enorm global verksamhet.”

Huruvida Inoues patent skulle ha haft så djupgående effekter om japanernas och västerlänningarnas fantasiliv som det gjorde till slut, kommer karaoke för alltid att förbli ett mysterium, men ingenting kan ta från japanerna äran för att skapa maskinen som fick världen att sjunga, eftersom det var University of Harvard i 2004 som gav Daisuke den stora utmärkelsen Peace Nobel som erkänner särskilt märkliga och löjliga utvecklingar inom vetenskapen, teknik och kultur, för att ”uppfinna karaoke, och därigenom tillhandahålla ett helt nytt sätt för människor att lära sig att tolerera varandra.”

Idag är det känt över hela världen, även om Inoue aldrig påstod sig ha uppfunnit namnet som sådan. Vad som är säkert är att karaoke är en av de största framgångshistorierna i Japan. Den globala karaokemarknaden uppskattas vara värd nästan 10 miljarder dollar.

Daisuke Inoue-prestationer

1996 publicerades Inoues koppling till karaoke först av en tv-kanal i Singapore. 1999 erkände Time Magazine Inoues roll i den nya internationella vurmen och beskrev honom som en av ”Århundradets mest inflytelserika asiater”. ungefär som Mao Zedong eller Mohandis Gandhi förändrade asiatiska dagar,” skrev Time-författaren Pico Iyer, ”Inoue förvandlade sina nätter.”

Efter exponeringen av tid , väckte Inoue uppmärksamhet från internationella medier. 2004 gick Inoue till Harvard University för att ta emot ett Ig Nobels fredspris för att ha uppfunnit karaoke, vilket gav ett helt nytt sätt för människor att lära sig att tolerera varandra.

Hans återgivning där av ”Jag” d Like to Teach the World to Sing” fick stående ovationer. Ceremonimästaren Marc Abrahams indikerade att det var den längsta stående ovationen som Ig Nobels någonsin sett. Publiken av till stor del Nobelpristagare svarade med att serenader Inoue med en kör av ”Can ”Ta bort mina ögon från dig”. 2005 släppte regissören Hiroyuki Tsuji en fiktiv biografisk film om Inoue som heter Karaoke.

Hur är modern karaoke?

Populariteten för karaoke har vuxit över hela världen sedan dess. Tillväxten av varumärken som Singing Machine, Karaoke USA och ION audio har underlättat en enorm utveckling av kvaliteten på karaokemaskiner, särskilt för hemmabruk. Det har också skett en revolution när det gäller instrumentalformat för karaoke, som under det senaste decenniet har övergått från CD+G till onlinelösningar som karaokeappar och YouTube. Karaoke har blivit ännu mer populärt på grund av denna utveckling inom teknik som har lett till mer avancerade sätt att spela karaoke hemma med bara smarta enheter och allt-i-ett karaokemikrofoner.

Karaokefakta

 • Karaoke började på 1970-talet tack vare en japansk krögare som blev uppfinnare, Daisuke Inoue.
 • Den mest efterfrågade karaokelåten beror på vem du frågar och var du är, men enligt uppgift är bland de fem bästa genom tiderna Summer Nights – Grease, Let it Go – Idina Menzel, Sweet Caroline – Neil Diamond, Billie Jean – Michael Jackson och Bohemian Rhapsody – Queen.
 • Enligt Japanese Visitor’s Center det finns mer än 100 000 karaokeboxar i Japan.
 • Filippinerna har titeln för de flesta karaokeboxar hemma med enligt uppgift en i nästan varje hem. Läs mer om karaoke runt om i världen.
  • Sinatras berömda Min väg är förbjudet på många barer i Filippinerna eftersom texterna, som anses vara arroganta, har framkallat attacker mot dess sångare.
  • Karaoke-VM är på riktigt. Femton år och det går starkt, årets mästerskap hålls i Finland i november.
  • Kina har rekordet för den längsta karaokesessionen med 456 timmar, två minuter och fem sekunder (det är 19 dagar!), och hela 6 281 karaokelåtar som sjungits.
  • Karaoke betyder tom orkester på japanska.
  • Italienaren Leonardo Polverelli innehar Guinness världsrekord för den längsta maratonkaraoken. Han sjöng 1 295 låtar i fyra dagar i sträck (totalt 101 timmar 59 minuter och 15 sekunder.
  • Att sjunga karaoke har visat sig lindra stress, öka självförtroendet och stärka sociala kontakter. Alla beprövade sätt att leva längre, lyckligare liv!
By SVO