Världens första PC som massorna kunde köpa gjordes inte av Microsoft, inte heller av IBM eller Hewlett-Packard, utan av Apple. Men för att människor skulle kunna använda datorn behövde de en användarmanual, skriven av Ron Wayne 1976.
Den både legendariske och okända tredje mannen bredvid Steve Jobs och Steve Wozniak blev Apples medgrundare den 1 april 1976. Detta var också dagen då Apple släppte sin första hemdator, Apple I.
Varje värdefullt företag har en sådan grundmyt, men Apples har en speciell touch. Utan Wayne hade företaget kanske aldrig varit framgångsrikt, men ödet hade varken en bit av berömmelse eller en del av pengarna i beredskap för mannen från Cleveland, Ohio. För den 12 april 1976, elva dagar efter att företaget grundades, sålde Wayne tillbaka sina Apple-aktier till Jobs och Wozniak – för ynka 800 dollar.
Ron Wayne Inverkan på Apple
Jobs, Wozniak och Wayne kände varandra ganska väl innan de grundade Apple. De var kollegor på det då blomstrande datorspelsföretaget Atari, men de kände sig snart sugna på större saker. I Jobs garage lade de grunden till Apple.
Wayne gjorde så småningom flera bidrag till Apple. Han ritade företagets första logotyp, en skildring i träsnitt av Sir Isaac Newton som sitter under ett träd med ett ensamt äpple dinglande över huvudet. Wayne skrev också upp det första kontraktet i Apples historia, och kodifierade vad alla tre medgrundarna skulle göra.
Wozniak skulle sköta elektroteknik. Jobs tog sig an marknadsföring och Wayne skulle övervaka maskinteknik och dokumentation. Men inte långt efter Apples etablering kände Wayne sig överväldigad och lämnade.
”Skulle jag vilja vara rik? Alla skulle vilja bli rika, men jag kunde inte hålla farten uppe. Jag skulle vara rik, men jag skulle vara den rikaste mannen på kyrkogården.” Det här är orden Ron Wayne en gång yttrade efter sin avgång.
Jobs var desperat efter att få honom att återvända till Apple, men Wayne ville inte. Han stannade hos Atari till 1978, startade en frimärkesbutik, arbetade för Lawrence Livermore National Laboratory och senare för en elektronikaffär. 1977 hade han fått ytterligare 1 500 dollar från Wozniak och Jobs för att avstå från alla rättsliga anspråk mot Apple, och så företaget med det bitna äpplet skulle i slutändan bli ett världsvarumärke utan Ron Wayne.
Hur Wayne förlorade miljarder dollar
Visst, skälen till att Wayne citerade för sin avgång från Apple är mer än övertygande. Bättre att vara fattig och levande än rik och död. Vi pratar inte om några tusen dollar eller några miljoner, förresten. Vi pratar om miljarder. Bara sex år efter att Wayne sålde sina Apple-aktier för 800 dollar skulle de ha haft ett värde på 1,5 miljarder dollar och 2011, när Steve Jobs dog, skulle de ha varit värda så mycket som 30 miljarder dollar.
1994 måste Ron Wayne ha kommit ihåg att han fortfarande hade kopior av Apples ursprungliga grundande avtal som går tillbaka till 1976, i alla fall sålde han tidningarna för några tusen dollar. Köpare var Wade Saabi, ägare till ett rekryteringsföretag specialiserat på IT. 2011 lät Saabi sedan auktionera ut dokumenten av Sotheby’s – totalt 1,6 miljoner dollar.
Ron Wayne: Jag ångrar inte Apples tredje medgrundare
Till Waynes absoluta kredit, visade han aldrig några tecken på att ångra sitt beslut. När Apple offentliggjordes i december 1980 blev både Jobs och Woz omedelbart miljonärer. Wayne klarade sig mindre bra ekonomiskt, men gick vidare med sitt liv utan att klaga.
”Anledningen till att jag inte gjorde det är väldigt enkel,” sa Wayne. ”Ska jag göra mig sjuk över det hela, utöver allt annat som händer? Det var ingen mening. Bara lyft upp dig själv och gå vidare
Jag ville inte slösa bort min morgondag på att beklaga mina gårdagar. Betyder detta att jag är känslolös och inte känner smärtan? Självklart inte. Men jag hanterar det genom att gå vidare till nästa sak. Det är allt någon av oss kan göra”.
År senare, efter att Jobs återvänt till Apple och började vända på det, bjöd han in Wayne att delta i en presentation i San Francisco där han visade upp några nya Mac-datorer. Wayne fick förstklassiga flygbiljetter och Jobs chaufför mötte honom på flygplatsen. Apple satte upp Wayne i ett lyxigt rum på Mark Hopkins Hotel.
Efter konferensen åt Jobs, Wozniak och Wayne en lång lunch på Apples cafeteria och mindes gamla tider.
Varför fick Apple namnet Apple?
Namnet Apple skulle orsaka Apple problem under senare år eftersom det var obekvämt likt det för Beatles förläggare, Apple Corps, men dess tillkomst var oskyldig nog.
När Woz talade med tidningen Byte i december 1984, krediterade Woz Jobs idén. ”Han arbetade då och då i fruktträdgårdarna uppe i Oregon. Jag tänkte att det kanske berodde på att det fanns äpplen i fruktträdgården eller kanske bara dess fruktariska natur. Kanske råkade ordet bara falla honom in. I alla fall, vi båda försökte komma på bättre namn men ingen av oss kunde komma på något bättre efter att Apple nämndes.”
Enligt biografin om Steve Jobs, skapades namnet av Jobs efter att han återvänt från äppelgård. Han tyckte tydligen att namnet lät ”roligt, piggt och inte upplyftande.”
Namnet gynnades troligen också av att börja med ett A, vilket innebar att det skulle vara närmare framsidan av alla listor, citerar Macworld.