9 Enkla sätt att Snabba upp din Wi-Fi-Anslutning Hemma

Wi-Fi är den trådlösa tekniken som används för att ansluta datorer, surfplattor, smartphones och andra enheter till internet.

Wi-Fi är radiosignalen som skickas från en trådlös router till en närliggande enhet, som översätter signalen till data som du kan se och använda. Enheten sänder en radiosignal tillbaka till routern, som ansluts till internet via tråd eller kabel.

Ett WiFi-nätverk är helt enkelt en internetanslutning som delas med flera enheter i ett hem eller företag via en trådlös router. Routern är ansluten direkt till ditt internetmodem och fungerar som ett nav för att sända internetsignalen till alla dina Wi-Fi-aktiverade enheter. Detta ger dig flexibilitet att vara ansluten till internet så länge du är inom ditt nätverkstäckningsområde.

Vad står Wi -Fi för?

Ironiskt nog står det inte för någonting. Wi-Fi, ofta kallat WiFi anses ofta vara en förkortning för Wireless Fidelity men det finns inget sådant. Termen skapades av ett marknadsföringsföretag eftersom den trådlösa industrin letade efter ett användarvänligt namn för att referera till något som kallades IEEE 802.11. Och namnet fastnade.

Hur fungerar Wi-Fi?

Wi-Fi använder radiovågor för att överföra data från din trådlösa router till dina Wi-Fi-aktiverade enheter som din TV, smartphone, surfplatta och dator.

Eftersom de kommunicerar med varandra via internet, kan dina enheter och personlig information bli sårbara för hackare, cyberattacker och andra hot. Detta gäller särskilt när du ansluter till ett offentligt Wi-Fi-nätverk på platser som ett kafé eller en flygplats. När det är möjligt är det bäst att ansluta till ett trådlöst nätverk som är lösenordsskyddat eller en personlig hotspot.

Hur man får få Wi-Fi hemma

Det finns flera sätt att få trådlös tjänst i ditt hem och de flesta beror på geografisk plats och tillgänglighet.

Majoriteten av stads- och förortsområden erbjuder de flesta av dessa tjänster, med 5G heminternet precis runt hörnet.

Landsbygden kommer med största sannolikhet att erbjuda satellit- och 4G LTE-heminternet, men fiberkabel byggs ständigt ut.

Om du har en trådbunden internettjänst kommer du att kunna konfigurera ditt eget wifi-nätverk hemma.

Genom att ansluta en router till ditt modem kan du dela din internetanslutning med alla dina Wi-Fi-aktiverade enheter inom räckhåll. Om ditt hem har två våningar, betongväggar eller slumpmässiga döda zoner, kan det göra stor skillnad att lägga till en Wi-Fi-förlängare som vidarebefordrar den trådlösa signalen till dessa områden.

Tänk på att efterfrågan på bandbredd ökar i takt med att antalet mobila enheter ökar. För att hålla dina enheter igång med högsta hastigheter kan du behöva uppgradera din internethastighetsplan.

Varför är ditt Wi-Fi långsamt?

Begränsa problemet med flera webbplatser och enheter

Om ditt hastighetstest bekräftar att ditt internet är långsamt bör du försöka ansluta till flera webbplatser och använda flera enheter i ditt hem om din internetanslutning är långsam. Om långsamheten bara är med en webbplats, är det förmodligen den webbplatsens problem – inte ditt internets. Det finns egentligen inget du kan göra åt det här förutom att vänta på att de personer som ansvarar för webbplatsen ska fixa det.

Att begränsa var problemet ligger hjälper dig att åtgärda det. Händer långsamheten bara på en dator eller alla dina enheter? Om det bara är en dator vet du att lösningen förmodligen ligger där.

Du kanske bara måste starta om datorn, eller så kan du behöva utföra en skanning av skadlig programvara med ditt föredragna antivirusprogram för att kontrollera att allt är bra. Om långsamheten inträffar på flera enheter – till exempel flera datorer eller din dator och din telefon – är det nästan säkert ett nätverksproblem och du måste gå till din router.

Kontrollera din hastighet och jämför den med din plan

Innan du går igenom en massa felsökning på din sida är det värt att köra ett hastighetstest med en webbplats som Speedtest.net för att se hur bra den faktiskt fungerar. Se till att stoppa alla nedladdningar, uppladdningar, Netflix-streaming eller annan tung internetaktivitet innan du kör testet för att säkerställa så lite störning av resultaten som möjligt.

Jämför de uppmätta hastighetsresultaten med den förväntade hastigheten på internetanslutningen du betalar för. Om du inte vet detta, finns det en god chans att du kan hitta det på fakturan för din internetanslutning eller din internetleverantörs webbplats.

Det finns några varningar här.

Hastighetstester kan ibland verka ganska höga, eftersom vissa internetleverantörer kan prioritera dem och de kan ha servrar mycket nära dig. Om din anslutningshastighet verkar lite låg kan det vara normalt – du betalar vanligtvis för ”upp till” en viss hastighet och du får inte alltid den exakta hastigheten du betalar för. Hastigheterna kan också vara långsammare vid livligare tider på dygnet, när alla i ditt grannskap använder internetanslutningen, än under lediga timmar när många människor sover eller på jobbet.

Naturligtvis kan det också bara vara så att du betalar för en mycket långsam internetplan – i så fall måste du ringa ditt internet leverantör och betala mer för att uppgradera din tjänst!

Starta om ditt modem och router

Som datorer, modem och routrar ibland fastnar i ett dåligt, långsamt, överbelastat tillstånd. Detta problem kan åtgärdas med en omstart. Om du inte har startat om din router och modem på ett tag bör du göra det nu. Om du har en kombinerad modem/routerenhet, kanske du bara har en enhet att starta om.

Men det finns en god chans att du behöver starta om två delar av hårdvara: routern och modemet. Routern ansluts till modemet, som är anslutet till kabeln som kommer ut från väggen. För att starta om dem, koppla ur var och en från sina respektive eluttag i tio sekunder innan du ansluter dem igen.

Det kan ta några minuter för ditt modem att återansluta till din Internetleverantör och koppla din Internetanslutning online, så ha tålamod. Kontrollera om din hastighet förbättras efter omstarterna.

Förbättra din Wi-Fi-signal

Det är möjligt att ditt internet är bra, men ditt Wi-Fi—som ansluter dig till internet – har signalproblem. En dålig Wi-Fi-anslutning kan verka som ett internetanslutningsproblem, särskilt eftersom det kan påverka alla enheter i ditt hem. Det finns en hel del anledningar till att du kan ha en dålig Wi-Fi-signal.

Internetet kan vara överbelastade med för många enheter i närheten, särskilt om du använder 2,4 GHz och inte 5 GHz, vilket kan stödja mycket fler enheter. Detta är ett särskilt vanligt problem i tätare stadsområden – till exempel om du bor i ett lägenhetskomplex med grannar som har ett gäng trådlösa routrar och andra enheter.

Du kan också bara ha en död zon, något som stör din Wi-Fi-signal eller dålig konvergering i hela ditt hem.

Om du har ett större hem eller trädgård och behöver bättre Wi-Fi-täckning, överväg att skaffa en mesh Wi -Fi-system som tillhandahåller flera basstationer som du kan placera runt ditt hem eller fastighet.

Sluta mätta din anslutning

Din internetanslutning utsätts för alla enheter i ditt hem, så att andra enheter i ditt nätverk kan mätta din internetanslutning, sakta ner saker och ting för alla andra.

Till exempel, om två personer streamar Netflix och en person försöker ladda ner en fil kommer allas erfarenhet kommer att sakta ner. Stoppa (eller sakta ner) några av de andra nedladdningarna för att påskynda saker.

Testa en annan DNS-server

I vissa fall kan byte av DNS-servrar göra det snabbare din uppenbara anslutningshastighet om din standard Internetleverantörs DNS-servrar är långsamma.

Så här fungerar DNS: När du ansluter till en webbplats som google.com kontaktar din dator dess DNS-servrar och frågar ”Vilken numerisk IP-adress är associerad med google.com?” Den får ett svar tillbaka och ansluter till den IP-adressen, som kan vara ungefär 256.53.133.48 och ansluter sedan till den adressen.

Dina DNS-servrar tillhandahålls vanligtvis av din Internetleverantör. Men om de är långsamma eller överbelastade kan du kanske få bättre hastighet genom att byta till en annan uppsättning DNS-servrar. Google Public DNS och OpenDNS är båda ganska populära.

9 Enkla sätt att snabba upp din internetanslutning

1.Tänk på ditt datatak

Datatak är en av de största bovarna till långsam internethastighet. Internetleverantörer annonserar inte för sina datatak av uppenbara skäl, men de kan allvarligt störa din anslutning.

Ett datatak innebär att du kan använda en viss mängd data varje månad – allt från ett par hundra megabyte till hundratals gigabyte. Om du överskrider din datagräns kommer din internetleverantör att allvarligt begränsa dina internethastigheter.

Om du inte vet om eller inte har ett datatak, kolla din faktura. Chansen är stor att du har det, och det kommer att beskrivas i det finstilta. Om du fortsätter att överskrida ditt datatak varje månad, prata med din leverantör om ett internetabonnemang med en högre datagräns.

Ett datatak är en gräns som internetleverantörer sätter på mängden data som varje klient kan använda under en viss månad. Ett datatak står för den data du skickar och tar emot.

I huvudsak detta betyder att din leverantör övervakar din internetanvändning och bestämmer hur mycket data du använder varje månad. Olika aktiviteter kräver olika mängder data. Att ladda ner en film eller titta på ett program på Netflix använder till exempel betydligt mer data än att skicka ett e-postmeddelande.

Tidigare har din mobiltelefonleverantör troligen debiterat dig baserat på antalet sms du skickat och tagit emot eller hur lång tid du spenderar på att prata i telefonen varje månad.

Nuförtiden har de flesta telefonabonnemang antingen obegränsad data eller tilldelade belopp som är tillräckligt stora för att du sällan överväger om du kommer att överskrida din månatliga gräns. Internetdata fungerar på samma sätt, men många aktiviteter som görs online använder mer data än att skicka ett sms. Som sådan är det viktigt att förstå hur mycket data din internetplan tillåter dig att använda.

Abonnemanget du väljer bestämmer ditt datatak. Olika mängder streaming, nedladdning och surfning är tillgängliga för användare beroende på deras lön varje månad.

2. Ge din router en paus

Eftersom din router sitter mellan ditt modem och dina enheter kan den ha flaskhalsar för dina anslutningar. Se det som en liten dator dedikerad till att dirigera nätverkstrafik till och från dina enheter. Om den är överbelastad som en trafikpolis under rusningstid går anslutningarna långsammare till att krypa. Om routern är gammal eller av låg kvalitet kan dina anslutningar vara långsamma.

I båda scenarierna blir routern ditt problem, inte själva internetanslutningen. Att uppgradera till en plan med högre bandbredd hjälper inte om din router inte kan hantera din nuvarande nätverksbelastning. Du måste antingen starta om, återställa eller byta ut den mot en bättre modell.

Till exempel, om du nyligen uppgraderat din internetplan till en hastighet på 400 Mbps men fortfarande använder en N300-router, förlorar dina trådlösa anslutningar automatiskt 100 Mbps i bandbredd. Varför? Eftersom routern bara stöder upp till 300 Mbps. Dina trådbundna anslutningar kanske inte påverkas.

Återställ din router varje månad eller så för att ge enheten en paus och uppdatera din internetanslutning. Om du upplever allvarliga problem med uppladdnings- och nedladdningshastigheten kan du överväga att återställa din router varje dag.

Om du har ett modem separat från din router, återställ det också. Att återställa modemet stimulerar din anslutning till din internetleverantör, och det är vad det handlar om att slå på och av det igen.

Vill du inte lägga till ytterligare en uppgift till din att göra-lista? Enkelt, skaffa en uttagstimer. Du kan koppla in ditt modem och router till en timer som slår på och av systemet åt dig. Ställ in timern för att starta om systemet varje kväll när du ligger i sängen. På så sätt kan du vakna upp till den där fräscha internetkänslan varje morgon.

Tänk på att återställning av din router och modem inte på magiskt sätt förvandlar din anslutningssnigel till en gepard. Men det kommer att hjälpa — och det är en superenkel fix.

3. Flytta din router

Det här är en enkel åtgärd — finns din router i något avlägset hörn av ditt hus? Om så är fallet, flytta den.

Om Wi-Fi-signalen från routern inte kan nå dig, kommer din internetanslutningshastighet att lida. Placera din router mot mitten av ditt hus, helst på den våning du är mest på. Om du spenderar all din tid i vardagsrummet på första våningen, placera din router på samma nivå.

Att flytta din wi-fi-router kan göra stor skillnad när du försöker få den bästa täckningen i ditt hus. Först bör din wi-fi-router placeras centralt i ditt hus.

Titta dig omkring i rummet där modemet/routern bor. Står den mot en yttervägg? Under ett skrivbord? Finns det en plats i rummet att flytta routern som skulle vara närmare mitten av huset? Även att flytta den två eller tre meter tvärs över ett rum kan göra stor skillnad.

Din router har sannolikt inte tillräckligt med extra kabel för att flytta för långt, så du måste se vilken typ av kabel den behöver och lägga till en längre. Du behöver antingen en Ethernet-kabel och lämpliga kontakter.

Du vill placera routern i det fria och så högt upp som du kan få den.

4. Omfamna ethernet

Alla använder Wi-Fi nuförtiden, vilket är bra. Trådlösa anslutningar är fantastiska och bekväma, men de är inte alltid snabba. Kabelanslutna anslutningar som ethernet kommer alltid att vara snabbare och mer tillförlitliga än trådlösa. Kabeln får signalen direkt till din anslutna enhet istället för att förlita sig på radiosändningar.

Om du kan, anslut dina viktigaste enheter till internet via en Ethernet-kabel.

Du kan ansluta dessa och fler enheter till internet:

 • TV
 • PlayStation
 • Xbox eller annan spelkonsol
 • Bärbar eller stationär dator
 • IoT teknik såsom smarta högtalare, mm.

Speciellt om du tenderar att titta på datatung media som videor på din TV är kabelanslutningar bäst.

Åh, och det finns en bonus : Ethernet är automatiskt säkrare än Wi-Fi. Om du vill hålla din bankinformation helt privat är ethernet ett bättre sätt att gå.

5. Blockera dessa annonser

Nästan alla innehållsleverantörer visar annonser. Överallt där du går online finns det oändliga annonser, bilder, GIF:er och automatiskt uppspelade videor.

Även om du inte har något emot att titta se annonser, gör din internetanslutning det. Annonsmedia saktar ner din internetanslutning, så ibland är det enklast att bara blockera dem. Installera ett annonsblockerande plugin som stänger av dessa datatunga autouppspelningsvideor, så frigör du lite andrum för din anslutning.

6. Skaffa en annan internetleverantör

Ibland är din internetleverantör största problemet. Vi erkänner att det här tipset inte nödvändigtvis är lätt eller enkelt, men det är praktiskt och kan till och med vara billigare för dig i det långa loppet. Om din internetleverantör ska ge dig en långsam internetanslutning oavsett hur många andra tips du försöker, överväg att byta.

Vissa områden har bara ett par internetleverantörer tillgängliga, så i detta fallet borde det vara en ganska snabb kontroll för att se om den andra leverantören som betjänar ditt område har bättre priser för snabbare internethastigheter.

Att byta leverantör bör vara en sista utväg, men om du provar de andra tipsen på vår lista och din hastighet fortfarande är trög kan det vara dags att göra en förändring. Speciellt om du använder satellitinternet och får reda på att du kan byta till kabel eller DSL. (DSL eller kabel kommer sannolikt att ge dig högre hastigheter och mer data än satellitinternet.)

7. Förhandla med din internetleverantör

Även om det bara finns ett begränsat antal internetleverantören i din stad så har de troligtvis flera abonnemang. Om du inte gillar din internethastighet kan din leverantör erbjuda en plan för högre nedladdnings- och uppladdningshastighet som skulle tjäna dig bättre. Ja, vi vet att det inte är kul att betala mer pengar varje månad, men om ditt internet gör dig galen och det inte finns någon bättre leverantör i sikte, kan det vara det bästa alternativet du har.

Ring din leverantör och fråga om alternativa planer, eller gör lite forskning online för att ta reda på vad andra användare betalar för liknande planer. Du kanske också kan hitta erbjudanden online som företaget inte kommer att berätta om per telefon.

8. Installera virus- och skadlig programvara

Om du inte redan har gjort det rekommenderar vi starkt att du installerar ett antivirus-scanningsprogram. Det är förmodligen uppenbart att eventuella virus eller skadlig programvara som lurar på din dator kommer att ha en stor negativ effekt på din internethastighet. Dessutom bör du ha skyddsprogram installerad som en allmän regel ändå.

När du väl har bra programvara, ställ in den på att automatiskt söka efter virus och skadlig programvara regelbundet. Om programvaran hittar befintliga virus eller skadlig programvara (därav dina långsamma internethastigheter), åtgärda det och fortsätt med enkel surfning.

9. Installera en ”rensa cache”-plugin

Om du aldrig har hört talas om en ”cache” i din webbläsare, nu är det dags att ta reda på vad det är.

När du besöker webbplatser och anger information samlar webbläsare in små bitar av information om dig, ofta i form av cookies.

Marknadsförare använder din data för att skicka relevanta annonser till dig för saker du kanske vill köpa baserat på ditt surfbeteende. Om du någonsin har sett samma annons följa dig runt på internet, då är du redan bekant med detta koncept.

För att bli av med alla dessa cookies och spårare måste du rensa ”cachen” i din webbläsare. Du kan göra detta manuellt, men det är lättare att installera ett plugin som Clear Cache för Chrome så att du kan göra det med ett klick. Gör det till en vana att rensa cacheminnet varje dag så att all ackumulerad data inte påverkar dina internethastigheter.

By SVO
 • Så blir du expert inom tryck

 • Hur du Skapar Snabbare och Bättre Texter med AI-Skrivverktyg

 • Vad är Världens Första Kylskåp som Gjorts – Historia & tidslinje

 • 10 Dolda Chromebook Funktioner du måste Prova

 • Fakta om TikTok: Verkliga ägare, historia

 • Bästa Sätten att titta på Youtube Anonymt [Tips & Råd]