Vad är E. Coli? Symtom och Behandling

Vad är en tarminfektion på grund av E. coli?

E. coli är en typ av bakterier som normalt lever i tarmarna hos människor och djur. Men vissa typer av E. coli, särskilt E. coli O157:H7, kan orsaka tarminfektion. E. coli O157:H7 och andra stammar som orsakar tarmsjuka kallas Shigatoxinproducerande E. coli (STEC) efter toxinet som de producerar.

Symtom på tarminfektion inkluderar diarré, buksmärtor och feber.

Allvarligare fall kan leda till blodig diarré, uttorkning eller till och med njursvikt.

Människor med försvagat immunförsvar, gravida kvinnor, små barn och äldre vuxna löper ökad risk att utveckla dessa komplikationer.

De flesta tarminfektioner orsakas av förorenad mat eller vatten. Korrekt matlagning och god hygien kan avsevärt minska dina chanser att utveckla en tarminfektion.

De flesta fall av tarm E. coli infektion kan behandlas hemma. Symtomen försvinner i allmänhet inom några dagar till en vecka, som Healthline.

Symptom

Symptom på tarminfektion börjar vanligtvis mellan 1 och 10 dagar efter att du har blivit infekterad med E. coli. Detta är känt som inkubationsperioden. När symtomen väl uppträder varar de vanligtvis i 5 till 10 dagar.

Symtom kan inkludera:

 • magkramper
 • plötslig, svår vattnig diarré som kan övergå till blodig avföring
 • gas
 • aptitlöshet eller illamående
 • kräkningar (ovanliga)
 • Trötthet
 • feber

Symptom kan vara allt från några dagar till mer än en vecka.

Symtom på en allvarlig E. coli infektion kan innefatta:

 • blodig urin
 • minskad urinproduktion
 • blek hud
 • blåmärken
 • uttorkning

Ring din läkare om du upplever något av dessa allvarliga symtom. Enligt Centers for Disease Control and Prevention, cirka 5 till 10 procent av de som är infekterade utvecklar hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS), ett tillstånd där de röda blodkropparna skadas. Detta kan leda till njursvikt, vilket kan vara livshotande, särskilt för barn och äldre. HUS börjar vanligtvis cirka 5 till 10 dagar efter att diarrén har börjat.

När ska man träffa en läkare

Kontakta din läkare om din diarré är ihållande, svår eller blodig.

Orsaker

Endast ett fåtal stammar av E. coli utlöser diarré. E. coli O157:H7-stammen tillhör en grupp av E. coli som producerar ett kraftfullt toxin som skadar slemhinnan i tunntarmen. Detta kan orsaka blodig diarré. Du utvecklar en E. coli-infektion när du får i dig denna bakteriestam.

Till skillnad från många andra sjukdomsframkallande bakterier kan E. coli orsaka en infektion även om du bara får i dig små mängder. På grund av detta kan du bli sjuk av E. coli av att äta en något dåligt tillagad hamburgare eller av att svälja en mun full förorenat poolvatten.

Potentiella exponeringskällor inkluderar förorenad mat eller vatten och person-till-person kontakt.

– Förorenad mat

Det vanligaste sättet att få en E. coli-infektion är genom att äta förorenad mat, såsom:

Köttfärs. När nötkreatur slaktas och bearbetas kan E. coli-bakterier i deras tarmar komma på köttet. Nötfärs kombinerar kött från många olika djur, vilket ökar risken för kontaminering.

Opastöriserad mjölk. E. coli-bakterier på en kos spenor eller vid mjölkning utrustning kan komma in i obehandlad mjölk.

Färska råvaror. Avrinning från nötkreatursgårdar kan förorena fält där färskvaror odlas. Vissa grönsaker, som spenat och sallad, är särskilt känsliga för denna typ av kontaminering.

Kontaminerat vatten: Människo- och djuravföring kan förorena mark och yta vatten, inklusive bäckar, floder, sjöar och vatten som används för att bevattna grödor. Även om offentliga vattensystem använder klor, ultraviolett ljus eller ozon för att döda E. coli, har vissa E. coli-utbrott kopplats till förorenad kommunal vattenförsörjning.

Privata vattenbrunnar är en större anledning till oro eftersom många inte har ett sätt att desinficera vatten. Det är mest sannolikt att vattenförsörjningen på landsbygden är förorenad. Vissa personer har också blivit infekterade med E. coli efter att ha simmat i pooler eller sjöar som är förorenade med avföring.

Personlig kontakt: E. coli-bakterier kan lätt resa från person till person, särskilt när infekterade vuxna och barn inte tvättar händerna ordentligt. Familjemedlemmar till små barn med E. coli-infektion är särskilt benägna att få det själva. Utbrott har även förekommit bland barn som besökt djurparker och i djurladuhus på länsmässor.

Riskfaktorer

E. coli kan drabba alla som exponeras för bakterierna. Men vissa människor är mer benägna att utveckla problem än andra. Riskfaktorer inkluderar:

Ålder.

Små barn och äldre vuxna löper högre risk att drabbas av sjukdom orsakad av E. coli och allvarligare komplikationer från infektionen .

Försvagat immunförsvar.

Människor som har försvagat immunförsvar — från AIDS eller från läkemedel för att behandla cancer eller förhindra avstötning av organtransplantationer — är mer benägna att bli sjuk av att få i sig E. coli.

Äta vissa typer av mat.

Mer riskfylld mat inkluderar dåligt tillagad hamburgare; opastöriserad mjölk, äppeljuice eller cider; och mjukostar gjorda av obehandlad mjölk.

Tid på året.

Även om det inte är klart varför, uppstår majoriteten av E. coli-infektioner i USA från juni till september.

Minskade magsyranivåer.

Magsyra ger ett visst skydd mot E. coli. Om du tar mediciner för att minska magsyra, såsom esomeprazol (Nexium), pantoprazol (Protonix), lansoprazol (Prevacid) och omeprazol (Prilosec), kan du öka risken för en E. coli-infektion.

Komplikationer

De flesta friska vuxna återhämtar sig från E. coli-sjukdom inom en vecka. Vissa människor – särskilt små barn och äldre vuxna – kan utveckla en livshotande form av njursvikt som kallas hemolytiskt uremiskt syndrom.

Förebyggande

Inget vaccin eller medicin kan skydda dig mot E. coli-baserad sjukdom , även om forskare undersöker potentiella vacciner. För att minska din chans att exponeras för E. coli, undvik att svälja vatten från sjöar eller pooler, tvätta händerna ofta, undvik riskabla livsmedel och se upp för korskontaminering.

Tillaga felaktigt, och du kan sluta med ett fall av E. coli.E. coli står för Escherichia coli, som är en typ av bakterier. Oftast hör vi om det i rått eller dåligt tillagat hamburgerkött.

E. coli-bakterier kan skapa några magsvängande symptom, som buksmärtor och illamående. Men det kan bli ännu värre.Det finns en specifik typ av E. coli. Den heter O157:H7, som kan orsaka blodig diarré och har förknippats med ett tillstånd som kan orsaka njurskador, särskilt hos små barn. Äldre löper också högre risk för problem med E. coli, liksom gravida kvinnor, personer med underliggande matsmältningsproblem och de med försvagat immunförsvar.

Om någon skulle exponeras för E. coli i något de åt eller drack, kan de få symtom debut inom ett par dagar till några veckor efter infektion eller exponering.

Det bästa sättet att undvika problem med bakterierna är att tvätta händerna och tillaga dina hamburgare ordentligt.

Riskfyllda livsmedel

Stek hamburgare tills de är minst 71 grader. Hamburgare ska vara välgjorda, utan rosa visning. Men färg är ingen bra guide för att veta om köttet är färdiglagat. Kött – särskilt om det är grillat – kan brynas innan det är helt genomstekt. Använd en kötttermometer för att säkerställa att köttet värms upp till minst 71 C på dess tjockaste punkt.

Drick pastöriserad mjölk, juice och cider. Juice i förpackning eller flaska som förvaras i rumstemperatur kommer sannolikt att pastöriseras, även om det inte står på etiketten. Undvik opastöriserade mejeriprodukter eller juice.

Tvätta råvaror noggrant.

Tvättning kanske inte blir av med alla E. coli — särskilt i grönsaker , vilket ger många platser för bakterierna att fästa sig vid. Noggrann sköljning kan ta bort smuts och minska mängden bakterier som kan klänga fast vid produkten.

Undvik korskontaminering

Tvätta redskap.

Använd varmt tvålvatten på knivar, bänkskivor och skärbrädor före och efter att de kommer i kontakt med färskvaror eller rått kött.

Håll råa livsmedel åtskilda.

Detta inkluderar att använda separata skärbrädor för rått kött och livsmedel, såsom grönsaker och frukter. Lägg aldrig kokta hamburgare på samma tallrik som du använde till råa biffar.

Tvätta händerna.

Tvätta händerna efter att du har lagat eller ätit mat, med hjälp av badrum, eller byta blöjor. Se till att barn också tvättar händerna innan de äter, efter toalettbesök och efter kontakt med djur.

Mayo Clinic rekommenderade också att undvika att ta ett läkemedel mot diarré – detta saktar ner matsmältningssystemet och förhindrar att din kropp bli av med gifterna.

Antibiotika rekommenderas i allmänhet inte eftersom de kan öka risken för allvarliga komplikationer och de verkar inte hjälpa till att behandla infektionen.

Om du har en allvarlig E. coli-infektion som har orsakat en livshotande form av njursvikt (hemolytiskt uremiskt syndrom), kommer du att läggas in på sjukhus. Behandlingen inkluderar IV-vätskor, blodtransfusioner och njurdialys.

By SVO