10 Dolda Chromebook Funktioner du måste Prova

Topp 10 dolda Chromebook-funktioner du måste prova Knowinsiders.comEn Chromebook (ibland stiliserad med gemener som chromebook) är en bärbar dator eller surfplatta som kör det Linux-baserade Chrome OS som operativsystem. Från början designade för att starkt förlita sig på webbapplikationer för uppgifter med webbläsaren Google Chrome, har Chromebooks sedan expanderat för att kunna köra Android och fullfjädrade Linux-appar sedan 2017 respektive 2018.

Alla appar som stöds kan installeras och startas bredvid varandra.Chromebook är en av de hetaste prylarna som finns för närvarande, med den är vanligtvis lättare än den vanliga bärbara datorn , och mindre benägna för virus och skadlig kod.

De kräver praktiskt taget inget underhåll och lägre mjukvaruorsaker, vilket gör det ganska populärt bland människor med en budget som letar efter en trevlig bärbar dator.

De flesta data finns i molnet än på själva enheten, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för dataförluster och datatorkning om den tappas bort eller blir stulen. Men det finns saker du inte visste att du kan göra med din Chromebook.

Ta en titt på de 10 bästa dolda Chromebook-funktionerna som du måste prova just nu.

Vad är en Chromebook?

Du kanske är van vid att välja mellan Apples macOS och Windows när du köper en ny dator, men Chromebooks har erbjudit ett tredje alternativ sedan 2011. Men vad är en Chromebook? Dessa datorer kör inte Windows eller macOS operativsystem. Istället körs de på Linux-baserat Chrome OS.Chromebooks är bärbara datorer som kör Chrome OS, designade för att köra arbetsflöden som vanligtvis körs i en webbläsare.

De har gott om appstöd, men de är inte avsedda för tunga arbetsbelastningar. Som en allmän regel, om arbetet huvudsakligen finns i en webbläsare, kan du använda en Chrome OS-maskin för att få det gjort.

I händelse av komplicerade arbetsflöden som kräver specifika appar kanske en Chromebook inte passar bäst.

Vad är skillnaden mellan en Chromebook och en bärbar dator?

Chromebooks är inte Det är inte så annorlunda än bärbara datorer ur ett hårdvaruperspektiv. De är bärbara datorenheter som är ganska lika bärbara datorer när det gäller design och grundläggande hårdvara, med några av dem som delar likheter med surfplattor, som vissa 2-i-1 bärbara datorer också gör.

Den stora skillnaden beror på operativsystemet ombord, vilket är Chrome OS, jämfört med Windows på traditionella bärbara datorer och macOS på MacBooks.

En av de stora hårdvaru skillnader är det inbyggda lagringsutrymmet. Med tanke på att Chrome OS är ganska lätt, och de flesta av apparna är verkligen webbappar, kommer de flesta Chrome OS-bärbara datorer med begränsat internt lagringsutrymme.

De flesta Chrome OS-användare behöver dock inte mycket lagringsutrymme, och det finns alltid externa lagringsalternativ som externa hårddiskar/SSD:er, om det behövs. Du får också en SD-kortplats med några av dessa Chrome OS-bärbara datorer.

Hur man använder en Chromebook

En Chromebook är en datorenhet i slutet av dagen och är faktiskt enklare att använda än många moderna datorer. Chrome OS har det på det hela taget. Även om det är annorlunda, är det inte riktigt främmande för de flesta användare. Den lånar många ledtrådar från Android och webbläsaren Chrome och dess ekosystem av appar.

Chrome OS är gjort för mycket grundläggande uppgifter, och om din maskin stöder det kan du utöka funktionaliteten genom att installera några Android-appar eller till och med några fullständiga Linux-appar. Nedan finns några guider som hjälper dig att få ut det mesta av din Chrome OS-maskin.

Chromebooks kostar så lite som $150-$200 och går upp till över tusen dollar om du vill ha en av de snygga. De kostar vanligtvis mindre än bärbara Windows-datorer med liknande specifikationer. Det finns många under-$200

Chrome OS bärbara datorer och några ganska bra sådana under 300 $ också. Det bästa värdet för dessa maskiner ligger under $500-märket, där du får en solid balans av specifikationer för priset.

De med högre behov kommer att behöva verkligen betala för att få en överlägsen Chrome OS-dator. De kan kosta över 1 000 dollar. Till den prisnivån finns det många andra alternativ att överväga, varav många har ett komplett skrivbordsoperativsystem.

Vilka är de dolda Chromebook-funktionerna som du bör prova – Topp 10

1. Använd ChromeOS Launcher som en kalkylator

Berätta inte detta för dina barn som fastnat på sina matteläxor. Men ja, du kan använda ChromeOS Launcher som en kalkylator, men med den nya ChromeOS Launcher, lägg bara i matematikuppgiften och lägg till ett likhetstecken i slutet och få ditt svar snabbt, enkelt och snabbt, en finfin liten funktion som du inte gjorde vet att du kan göra, och en som är extremt liten men ändå till stor hjälp för ens behov och dagliga liv, och nu en du kan använda. Den kan också konvertera enheter till andra enheter, till exempel ”4 ounze till gram.”

Sedan flera år tillbaka har Chromebook-ägare kunnat använda Googles gratis kalkylator app. Den är byggd med webbteknik men är en inbyggd app, förinstallerad med Chrome OS. Appen börjar med en enkel layout för addition, subtraktion, multiplikation och division och kan utökas för att avslöja verktyg för geometri och trigonometri.

I den sista några år har Google gått bort från inbyggda appar som dessa på Chromebooks, och istället valt formella webbappar där det är möjligt, såväl som appar för Android och Linux. Till exempel är Chrome Canvas-appen, som låter användare rita och skapa enkla konstverk med sin Chromebook, helt online istället för att vara förinstallerad eller nedladdad från en appbutik.

Chrome OS:s kalkylator är den senaste appen för att ta steget till helt online, från och med den nyligen släppta versionen av Chrome OS 97. När du startar Calculator ser du nu kort webbadressen där Google är värd för webbappen — calculator.apps.chrome — i appfältet. Trots att appen nu är online är den fullt funktionell när den är offline tack vare tekniken för progressiva webbappar.

Där saker blir intressanta är när du inser det Chrome OS:s kalkylator är nu bara en vanlig webbapp. Och som vilken bra progressiv webbapp som helst kan den användas och till och med installeras på nästan vilken enhet du kan tänka dig, inklusive Windows, Mac, Android och iOS.

Var och en av dessa plattformar erbjuder sin egen Calculator-app, och även om det är osannolikt att Chrome OS-versionen skulle vara bättre än din standardkalkylator, är det bra att se att Googles alternativ är så allmänt tillgängligt. Som sagt, appen var uppenbarligen inte utformad med vissa formfaktorer i åtanke, med Chrome OS-kalkylatorn som ser särskilt besvärlig ut när den används på en smartphone i stående riktning.

2. Ring Skype-samtal

Chromebook-användare kan nu logga in på sina Skype-konton och chatta över internet med hjälp av tjänsten som tillhandahålls av Skype, som också kan användas för att ringa röst- och videosamtal. Eftersom detta fortfarande är i betatestningsstadiet finns det enstaka buggar och frysningar, som med största sannolikhet kommer att förbättras med tiden i uppdateringar och buggfixar, troligen inom en snar framtid.

Detta är en viktig funktion, eftersom vad folk trodde var bara en webbläsare för pengar faktiskt kan tillåta dig att video- och röstsamtal.

1. Öppna Chrome och navigera till web.skype.com (öppnas i ny flik). Du kommer att omdirigeras till en inloggningssida.

2. Ange ditt användarnamn, e-postkonto eller telefonnummer.

3. Ange ditt lösenord och klicka på Logga in.

4. Välj en vän att chatta med, eller tryck på + för att lägga till en ny

5. Klicka på kameraikonen för att starta ett videosamtal, eller på telefonikonen för att starta ett ljudsamtal.

3. Starta appar med tangentbordet

En delad funktion av Windows och iOS, nu kan Chromebook-användare också komma åt sina appar genom att skriva efter att ha klickat på startikonen och skrivit namnet på appen, i sökknappen nere till vänster och kör appar som ”WeVideo Video Editor” bara genom att skriva in dess namn. Ja, det är så enkelt. Det är en snabb liten funktion som räddar liv så varför inte?

Längst ned på skärmen på din Chromebook ser du en rad med ikoner som representerar appar. De kallar den här nedre delen av skärmen för ”apphyllan”. Med kortkommandon kan du starta ett specifikt program på apphyllan. Alt + 1 kommer att starta den första appen från vänster på din hylla, Alt + 2 öppnar den andra appen från vänster på din hylla, och så vidare.

Det är en av få likheter som en Chromebook delar med andra bärbara datorer som Windows, etc, som samhället kommer att acceptera med öppna armar.

4. Spela in skärmaktivitet

Skärminspelningsfunktionerna i Chrome OS har förbättrats avsevärt nyligen. Tryck på Ctrl+Skift+Visa Windows (den femte knappen från vänster högst upp), eller klicka på Skärmdump i rutan Snabbinställningar, så får du en ny popup-panel. Detta låter dig växla mellan bild- och videoinspelning, välja att inkludera mikrofonen i videoinspelningar, fånga en del av eller hela skärmen eller fånga aktivitet i ett specifikt fönster.

Att spela in din smartphone eller datorskärm kan vara användbart, men ibland måste du ladda ner appar från tredje part för att göra det. Som tur är har Chromebooks ett inbyggt verktyg som gör det enkelt att skapa skärminspelningar utan extra programvara.Introducerad i Chrome OS 89, Chromebook-skärminspelaren verktyget är tillgängligt i panelen Snabbinställningar. Verktyget kan användas för att ta statiska skärmdumpar och spela in video. Det är förvånansvärt kraftfullt, men ändå lätt att använda.

Klicka först på klockan på hyllan i det nedre högra hörnet för att öppna panelen Snabbinställningar.

Välj pilen längst upp till höger i menyn om den inte är helt expanderad.

Nästa, klicka på knappen ”Skärmdump”.

Verktygsfältet Screen Capture visas längst ned på skärmen. Se till att videoikonen är vald för skärminspelning. Kameraikonen tar bara skärmdumpar på din Chromebook.

Det finns några olika sätt du kan spela in skärmen på. Du kan välja att spela in helskärm, partiell skärm eller ett specifikt fönster.

5. Ändra bakgrundsbilder automatiskt

Se till att du är fullt medveten om alla alternativ du får för att ställa in bakgrunden på din Chromebook. Om du högerklickar på skrivbordet och väljer Ange bakgrundsbild kan du välja från ett brett utbud av snygga bilder från Google (eller välja en egen bild). Observera att vissa kategorier till vänster (inklusive landskap och konst) visar en växlingsknapp för daglig uppdatering när den väljs. Aktivera detta för att få en ny bakgrund varje dag.

Att ändra bakgrunden på skrivbordet är ett enkelt sätt att anpassa din Chromebook. Det är vad du ser varje gång du inte använder en app. Vi visar dig hur du automatiskt ser en ny skrivbordsbakgrund varje dag.

Google har utrustat Chromebooks med några av de bästa bakgrundsbilderna du kan hitta på vilken dator som helst . Det kan vara svårt att bara välja en att hålla fast vid heltid. Chrome OS:s inbyggda tapetväljare har en snygg funktion som automatiskt kan ändra bakgrunden varje dag. Du behöver inte hålla fast vid bara en.

För att komma igång, gå till skrivbordet och högerklicka eller tryck och håll ned för att få fram menyn. Välj ”Ange bakgrund.”

Välj sedan en av tapetkategorierna. Alla kategorier kan växlas automatiskt igenom utom ”Mina bilder.”

Välj nu helt enkelt knappen ”Ändra dagligen”.

När den har ställts in har du möjlighet att stänga av den genom att avmarkera ”Ändra dagligen” eller använda knappen ”Uppdatera” för att manuellt byta en annan bakgrund från kategorin.

Det är allt som finns! Chrome OS kommer nu automatiskt att välja en annan bakgrund från kategorin varje dag. Det kanske inte ändras omedelbart när du låser upp din Chromebook i morgon, men det kommer att hända. Det här är ett trevligt litet knep för att få ut det mesta av din Chromebook.

6. Gå till urklippshistoriken

Det traditionella datorklippbordet har alltid varit något begränsat, vad med att det bara kan hålla ett föremål i taget. Det börjar dock förändras på flera plattformar nu, inklusive Chrome OS: Om du trycker på kortkommandot Sök+V istället för den mer traditionella Ctrl+V-genvägen, kommer du att se de fem senaste objekten kopierade eller klippta till urklipp. Klicka på något i listan för att klistra in det, eller använd X-ikonerna för att ta bort något.

Det är just därför som urklippshanteraren är så hjälpsam, speciellt om du återbearbetar mycket data varje dag.

Om du är en Chromebook-användare för första gången måste du se till att urklippshistoriken är tillgänglig för dig, och här är hur du kan göra det:

1. Starta webbläsaren Chrome och ange ”chrome://flags” och sök efter ”Urklipp.”

2. Bland andra resultat kommer sökningen att ge ”Produktivitetsexperiment: Aktivera förbättrat urklipp.” Se till att aktivera funktionen via knappen bredvid den.

3. Slå också på knappen ”Aktivera kopiera bilder från appen Filer” för att ha möjlighet att spara bilder till urklipp.

4. Klicka på alternativet ”Starta om” i det nedre högra hörnet av skärmen.

Visningshistorik

När du har aktiverat alla funktioner för urklippshanteraren är du säker på att kopiera upp till fem objekt utan rädsla att tappa reda på dem. Du vill till exempel skicka några länkar till din vän men spara dem först. Med urklippshistoriken på Chromebook nu aktiverad är det en enkel process.

Så här ska du göra:

1. Tryck på sökknappen eller startknappen + V på ditt tangentbord.

2. Detta kommer att starta urklippshistoriken och visa alla länkar du har sparat.

3. Du kan också högerklicka på vilket fält som helst och välja ”Urklipp” från menyn.

7. Slå på nattljuset

Chrome OS kommer med en inbyggd funktion för att göra skärmen varmare och minska belastningen på dina ögon sent kl. natt. För att aktivera den klickar du på tiden (längst ner till höger) för att ta fram panelen Snabbinställningar och väljer sedan Nattljus. Det är också tillgängligt i huvudfönstret för Chrome OS-inställningar (under Enhet och bildskärmar). Här kan du också schemalägga nattljus så att det tänds automatiskt, antingen från solnedgång till soluppgång eller vid en tid som du väljer.

Nattljus är ett av många användbara funktioner som Chromebooks erbjuder och hjälper till att förhindra trötthet i ögonen genom att färga skärmen. När det är aktiverat gör läget det lättare för skärmen att ses, särskilt i svagt ljus eller på natten. Många märken har utvecklat metoder för att bekämpa ögonbelastning på olika enheter genom att minska mängden vitt ljus som sänds ut från skärmen.

Mörkt läge är en annan populär lösning, tillgänglig inbyggt på vissa operativsystem som Android. Google har arbetat med att föra Dark Mode till Chrome OS, och det kan för närvarande testas genom att aktivera rätt flaggor. Även om mörkt läge redan har aktiverats i vissa Chrome OS-element, som applådan, har effekten inte gjorts i hela systemet ännu.

Det finns ett par sätt att aktivera nattljus på Chromebooks, men det enklaste sättet är från menyn Snabbinställningar. För att slå på Night Light med den här metoden, klicka på batteri- eller Wi-Fi-ikonen längst ner till höger på skärmen. Om du gör detta kommer du upp menyn Snabbinställningar som har en ruta märkt Nattljus. Genom att klicka på brickan aktiveras omedelbart nattljus. Då kommer användarna att märka att skärmen blir mörkare och får en rödaktig nyans.

Nattljus anpassningsinställningar

Ett annat sätt att slå på Night Light är från enhetens Inställningar-app. För att öppna Inställningar, klicka på knappen Allt (den med en sökikon) på tangentbordet eller tryck på den vita knappen i det nedre vänstra hörnet av skärmen. Sök efter ”inställningar” och klicka på kugghjulsikonen i resultaten för att öppna appen Inställningar. Rulla ned till Enhet och välj Bildskärmar. Aktivera reglaget framför Night Light.

Denna metod tillåter inte bara användare att aktivera funktionen, utan gör det också möjligt att anpassa hur den fungerar. Användare bör se ett skjutreglage för färgtemperatur under nattljusväxeln. Om du flyttar reglaget justeras intensiteten på färgtonen på skärmen.

Ett annat anpassningsalternativ tillgängligt för Night Light är möjligheten att skapa ett schema. En rullgardinsruta är synlig bredvid alternativet Schema, och användare kan ställa in en anpassad tid för att aktivera och inaktivera funktionen genom att välja Anpassad från rullgardinsmenyn.

Det finns också möjlighet att få nattljus automatiskt att tändas vid solnedgången och släckas vid soluppgången. Om den är aktiverad kommer Chromebook att använda ägarens nuvarande plats för solnedgång och soluppgång. Alternativt kan användare välja Aldrig för att stoppa nattläget från att automatiskt aktiveras på sin Chromebook.

8. Högerklicka för snabba svar

GoogleHögerklicksalternativet i Chrome OS är kraftfullare än du kanske har insett: Välj ett ord eller en fras på en webbsida, högerklicka på det och Google Assistant börjar agera för att ge dig definitioner, översättningar och omvandlingar direkt. popup-menyn. (Alternativen du ser kommer att variera beroende på vad du har valt.) Du kan klicka på Google Assistant-ikonen till vänster för att öppna hela Google Assistant-gränssnittet och få fler svar.

På Chrome för Android är det alldeles för lätt att få mer information om ett ord eller en fras på en webbplats genom att helt enkelt välja det och sedan öppna den nya Google Sök-panelen som visas på skärmen. Spotted av Chrome Story, en liknande, men kraftfullare version av den här funktionen, ”Quick Answers”, utvecklas för Chrome OS, liknande Look Up på macOS.

På Chrome OS drivs Quick Answers av Google Sök och Google Assistant, och även om det är ett pågående arbete, finns det tillräckligt för att få reda på hur det kommer att fungera när det kommer. För det första, liksom många andra Chrome-funktioner, kommer den till en början bara att vara tillgänglig bakom en flagga i chrome://flags.

När det är aktiverat kommer du att kunna välj vilken text eller bild som helst i Chrome OS och högerklicka sedan på den för att få relevanta snabba svar. Som standard skickar Chrome OS helt enkelt texten och bilderna till Google Sök och returnerar viss relevant information från sökningen.

Från och med just nu är den enda Quick Svar som har utvecklats är enhetsomvandlingar. Om du till exempel markerar texten ”23 cm” och högerklickar för snabba svar kommer det troligen att returnera något i stil med ”9.05512”. Det är för tidigt att veta säkert, men resultatet kan till och med se ut visuellt som svarskortet som visas på Google Sök, liknande hur Look Up på macOS kan dyka upp en ordboksdefinition och annan information.

9. Skanna QR-koder

Du kanske inte spenderar mycket tid på att tänka på kamerorna på din Chromebook – åtminstone inte i mellan videosamtalsmöten – men om du öppnar kameraappen kommer du att märka en liten QR-kodikon till höger (precis ovanför avtryckaren). Klicka på detta för att öppna QR-kodskannern, och du kommer att visas var QR-koden måste placeras. De andra ikonerna i appen låter dig spegla kameran, ställa in en timer och lägga upp ett rutnät.

Skanna QR-koden på Chromebook – med kameran

Öppna Chromebooks kameraapp.

Tryck på QR-kodikonen i det övre högra hörnet.

Visa QR-koden framför kameran. Du kommer att se länken från QR-koden på skärmen.

Klicka på länken eller kopiera innehållet. Det är så du använder din Chromebook-kamera för att skanna QR-koder. Inga tillägg eller appar behövs.

10. Fäst filer på hyllan

Behöver du enkel åtkomst till en specifik fil eller grupp av filer i Chrome OS? Om du öppnar appen Filer på din Chromebook och sedan högerklickar på en viss fil eller mapp och väljer Fäst till hyllan, kommer du sedan att kunna komma åt den genom att klicka på ikonen precis till vänster om snabbinställningarsknapparna . Observera att vissa typer av filer, inklusive skärmdumpar och nedladdningar, automatiskt visas i det här fästa avsnittet så att du kan komma åt dem snabbare.

När detta skrivs, funktionen är dold och du måste först aktivera en flagga. För att göra det öppna webbläsaren Chrome och skriv följande i adressfältet och tryck på Enter:

Det tar dig till ”Snabb åtkomst till skärmdumpar, nedladdningar, och filer” flaggan. Välj rullgardinsmenyn och ställ in den på Aktiverad. Sedan måste du klicka på Starta om-knappen längst ned i webbläsaren för att använda flaggan.

När webbläsaren har startat om ser du en ny ”Holding Mellanslag”-ikonen i det nedre högra hörnet av aktivitetsfältet bredvid klockan. Klicka på den så får du snabb tillgång till dina senaste skärmdumpar och nedladdningar.

För att fästa en fil eller mapp till aktivitetsfältet, öppna appen Filer och hitta objektet du vill fästa. Observera att detta fungerar för Play Butik och Linux-partitioner på din Chromebook också. Högerklicka på objektet och klicka på Fäst till hyllan från menyn.

Efter det, när du klickar på ikonen Hållplats, hittar du filen eller mappen som du fäste.

Om du vill lossa ett objekt från hållarutrymmet, håll muspekaren över det och klicka på nålikonen.

Chromebooks fördelar och nackdelarChromebooks är perfekta för vissa användningsfall och inte så idealiska för andra. Låt oss gå in på de stora fördelarna och nackdelarna med dessa datorer.Chromebook-fördelar

Här är några scenarier där Chromebooks gör de perfekta datorenheterna:

De är bra för studenter och lättare kontorsbruk. Chromebooks klarar sig bra med arbete som oftast måste göras i en webbläsare. Från de typiska arbetsflödena hemifrån, inklusive onlinekurser och möten till ordbehandling och kalkylblad, Chromebooks klarar allt. De är de idealiska maskinerna för sådant arbete, särskilt som mer och mer arbete i dessa användningsfall har flyttat online med tjänster som Google Docs Editors Suite och Office 365, bland annat.

De har i allmänhet en bättre batteritid än bärbara datorer med liknande priser. Chrome OS är ganska lätt i jämförelse med Windows, och det visar sig när du använder en Chrome OS-bärbar dator för den typ av användning den är avsedd för. De flesta av dessa maskiner, särskilt de billigare, kommer att ge dig en ganska anständig batteritid.

De är billigare. De är ofta ganska mycket billigare än bärbara Windows-datorer som kommer med samma processor och liknande specifikationer. Detta har varit en viktig anledning till att de har antagits av utbildningssamhället. Det har också lett till deras växande popularitet i lågprissegmentet på marknaden för bärbara datorer. Premiumalternativ kan kosta ganska mycket, men de är inte för alla. Chromebook nackdelar

I grund och botten, Chrome OS är fantastiskt om du inte använder det för vissa typer av uppgifter. Här är några mycket specifika situationer där de inte är det bästa alternativet:De är inte bra för spel. Visst, bärbara datorer med Chrome OS har stöd för Android-appar, så mobilspel är ett alternativ. Det finns även webbläsarspel. Men om du letar efter att spela högprofilerade PC-spel bör du leta någon annanstans, om du inte kan leva med molnspel från tjänster som Stadia och GeForce Now. Dessa molnspeltjänster kräver dock en mycket bra internetanslutning.

Dessa datorer är inte alltid ett bra alternativ för kreativa proffs. Det är om du inte är en författare, i så fall fungerar de fantastiskt. Google Drive är inbakat, och det finns till och med sätt att få Microsoft Office och Skype att fungera. Tyvärr är de flesta av dessa enheter inte riktigt kraftfulla nog för 3D-redigering.

Även om du betalar stora pengar för en av de kraftfulla maskinerna, är det mesta av den populära kreativa programvaran inte tillgänglig för Chrome OS. Fotografer skulle kunna leva på Lightroom Android-appen och andra mobilredigeringsalternativ, och det finns några sätt att redigera video, men de flesta alternativen kräver betydande uppoffringar och/eller ganska snabbt internet.

De är inte kraftpaket … även om det finns undantag. Många av dem är prisvärda, billiga maskiner. Det betyder att en Chromebook vanligtvis inte kan hantera 500 webbläsarflikar och andra intensiva uppgifter. Naturligtvis finns det kraftfullare alternativ. Om du verkligen vill ha Chrome OS och kraften att köra Linux-appar, Android-appar och mer kan du välja något som Google Pixelbook, Pixelbook Go eller Samsung Galaxy Chromebook.

By SVO