Vad är Världens Första Kylskåp som Gjorts – Historia & tidslinje

Om du någonsin har varit utan ström i ditt hus, vet du hur plötsligt att hålla maten kall i kylskåpet blir en nödvändighet . Kan du tänka dig att leva i en tid före kylskåp? Varma sommarmånader innebar att familjer skulle ha säker matkonsumtion, och alla familjer som levde i fattigdom hade sällan råd med is.

Från gamla ishus till dagens internetuppkopplade kylskåp – ta en rundtur genom kylskåpets historia och utveckling.

Vilket är det första och äldsta kylskåpet i världen?

Forskare i världen fortsätter att bråka om världens första kylskåp.

Men de flesta forskare håller med om att det första riktiga elektriska kylskåpet som användes i hemmet var Domelre, född 1913 av den amerikanske uppfinnaren.

Sedan urminnes tider har invånarna i tempererade områden haft idén att bevara mat i en kall miljö. Forskare upptäckte att för några tusen år sedan älskade turkiska kungar att äta ”sherbet”, en typ av sirap med tillsatt snö.

På Alexander den stores tid var det känt att kyla frukt i snön.

I Kina har frysta fruktjuicer varit populära sedan 1100-talet.

Alltså, idén om att skapa en kall miljö för att bevara mat har funnits sedan urminnes tider, men det var inte förrän på 1700-talet som människor kunde implementera denna idé genom att placera den i ett slutet skåp. isbitar och byt dem ofta för att hålla maten längre.

Naturis var en viktig kommersiell handelsvara fram till början av 1900-talet. Handlare tog naturstenar från kalla länder, skar dem i skåp eller djupa klippor.

Men människors efterfrågan på is ökade dag för dag. Natursten kan inte flyttas eller lämnas under lång tid. Hur kan is produceras för att ersätta naturlig is? 1859 gjorde en fransk ingenjör vid namn Ferdinand Carré just det.

Hans frys var en banbrytande idé inom frysteknik. Hans ammoniakkylningsteknik användes senare över hela världen inom industriell isproduktion. Några år senare korsade Charles Tellier Atlanten i fartyget ”Frigorifique”, utrustad med kylenheter i kupén. Lammlåren som fanns bevarade i kabinen hade fortfarande inte förlorat sin distinkta smak efter en resa på nästan 3 månader!

Men det var inte förrän 1913 som första kylskåpet för hemmabruk dök upp: Domelre-kylskåpet byggdes av Freda W. Wolf, från Chicago (USA).

Demolre genererar kall gas baserad på principen om värmeabsorption. Vatten värms upp, omvandlas till ånga, värmeabsorption börjar ske, ångan kyls av yttertemperaturen och återgår till flytande tillstånd, som sedan värms upp igen … och så vidare. . De kan hålla maten längre utan att tappa smaken. När han återvände till New York förbättrade han kylutrustningen, och 1930 fanns frysta livsmedel på marknaden.

År 1950 kommersialiserades kylskåp kraftigt och gradvis blev de en nödvändighet i hemmen.

Vad är Domelre – Det första elektriska kylskåpet i världen?

DOMELRE var det första framgångsrika massmarknadsförda paketet automatisk elektrisk kylenhet. Uppfanns 1913 av Fred W. Wolf Jr., chartermedlem i American Society of Refrigerating Engineers.

Namnet DOMELRE är en sammandragning av DOMestic ELECTric Refrigerator. DOMELRE tillverkades i fabrik för att vara ett färdigt kylaggregat som kunde levereras, monteras ovanpå en islåda och enkelt kopplas in. Flera tusen såldes mellan 1914 och 1922.

Wolf sålde DOMELRE-rättigheterna till Henry Joy, president för Packard Motor Car Company 1916, som marknadsförde kylenheten med förbättringar med namnet ISKO. Isko köptes 1922 av Frigidaire som ville att Wolfs patent skulle börja tillverka ett luftkylt automatiskt kylskåp.

Den visade modellen tillverkades 1916 och maj vara den enda DOMELRE som fortfarande finns kvar.

Vem är Frederick William Wolf Jr. (1879-1954) – Uppfinnaren av det första kylskåpet?

Fred Wolf Jr. föddes i Chicago, son till Fred W. Wolf som var en kylingenjör och arkitekt specialiserad på bryggerikonstruktion. Wolf Sr. fick rättigheter att tillverka och sälja Linde ammoniakkylsystem i USA 1878.

Fred Wolf Jr blev intresserad av möjligheterna att tillämpade mekaniska kylsystem på köpmän och hem och började främja små kylsystem i början av 1900-talet. Wolf gick med i American Society of Refrigerating Engineers som chartermedlem. Han deltog i tidiga möten med ASRE och deltog i diskussioner om handlingar som presenterades vid mötena.

Förutom kylning var Wolf intresserad av bilar, särskilt racerbilar. Wolfs barnbarn nämnde att Wolf byggde ett antal bilar av sin egen design och körde dem. Faktum är att Automobile Reviewrapporterade att Wolf deltog i ett ”uthållighetslopp” i Augusti 1902 med en bil av egen tillverkning.

Wolf var en ingenjör, designer och promotor ”kom ihåg för sina excentriciteter” som etablerade olika företag som utvecklade, främjade och tillverkade små kylsystem in på 1920-talet. Några av de maskiner han designade var DOMELRE, KOFAX och FRIDGER. Wolf säkrade ett antal amerikanska patent för sina mönster. Lite är känt om hans arbete efter 1930. Wolf dog 1954.

1000 f.Kr. och 500 år

Kineserna skar och lagrade is omkring 1000 f.Kr., och 500 år senare lärde sig egyptierna och indianerna att lämna lerkrukor ute under kalla nätter för att göra is.

Andra civilisationer, såsom grekerna, romarna och hebréerna, lagrade snö i gropar och täckte den med olika isoleringsmaterial.

Forntida kinesiska har redan uppfunnit ett litet ishus eller en isbehållare för att hålla vinet svalt under varma sommar, detta kan betraktas som det tidigaste kylskåpet i Kina.

Instrumentet ovan kallas Jian, en bronsbehållare från de krigande staternas period (475-221 f.Kr.). Den har två lager och mellanskiktet kommer att fyllas med is för att hålla vinet svalt.

I den sena Qingdynastin (1644 – 1912), allmogen använde ishink, som hade liknande funktion liknande moderna kylskåp. De använder trä för att få stommen att fungera och metaller med låg värmeledningsförmåga av bly och tenn för att förlänga tiden för isanvändning.

Kylskåp på 1700- och 1800-talen

Grunden för kylskåp dök upp 1755 när den skotske professorn William Cullen designade en liten kylmaskin. Denna maskin hade en pump och en behållare med dietyleter. Pumpen gjorde ett vakuum i behållaren vilket sänkte eterns kokpunkt. Kokande eter absorberade värmen från den omgivande luften.

Nästa steg 1805 när den amerikanske uppfinnaren Oliver Evans uppfann en sluten ångkompressionskylcykel igen baserad på eter som fick sin kokpunkt sänkt genom vakuum. Dessa idéer och prototyper var inte praktiska förrän Jacob Perkins byggde det första fungerande kylsystemet med ångkompression i världen 1834. Hans system hade ett slutet kretslopp och kunde fungera utan avfall. Även om det var praktiskt, lyckades det inte kommersiellt.

Den amerikanske läkaren John Gorrie byggde en fungerande prototyp 1842 och planerade att använda den för att kyla luften i de tropiska hemmen, men detta en var också ett kommersiellt misslyckande.

James Harrison, en brittisk journalist som hade immigrerat till Australien, byggde en mekanisk ismaskin 1851 och gjorde den första kommersiella ismaskinen 1854. Han patenterade den 1856. Denna maskin använde eter, alkohol eller ammoniak medan senare modeller använd ammoniak löst i vatten, svaveldioxid och metylklorid. Dessa kylskåp användes också i bryggerier och köttförpackningshus.

1920-talet – Uppfinningen av det elektriska kylskåpet

Elektriska kylskåp var ännu inte masstillverkat och ägdes huvudsakligen av de rika, kostade omkring 1 000 USD. När kostnaderna började sjunka expanderade marknaden. Försäljningen steg från 200 000 1926 till 1,5 miljoner 1935. I mitten av 1930-talet växte antalet till cirka 6 miljoner.

1922

De svenska uppfinnarna Baltzar von Platen och Carl Munters kommer med absorptionskylskåpet, som sätts i massproduktion av AB Arctic 1923. Två år senare köps företaget upp av Electrolux.

1927

”Monitor-Top ” – det första kylskåpet som används i stor utsträckning.

General Electric introducerade ”Monitor-Top”, som blev det första kylskåpet som såg utbredd användning – mer än en miljon enheter var produceras. Kompressoraggregatet, som avgav mycket värme, placerades ovanför skåpet. Dessa kylskåp använde antingen svaveldioxid eller metylformiat som köldmedium.

1930-talet – Introduktionen av frysen

Konsumenter introducerades till begreppet frysar när iskubsfack blev allmänt tillgängliga i elektriska kylskåp under 1930-talet. Kylskåpstillverkare under detta decennium ersatte också svaveldioxid med Freon 12 som det vanligaste köldmediet, säger Big Chill.

1940-talet – En stöttepelare i hushållet

På 1940-talet använde konsumenterna sina kyliga fack som förvaring av fryst mat. Under denna period gick kylskåp ut på massmarknaden: 1944 ägde 85 % av de amerikanska hushållen ett kylskåp.

1950-talet – uppkomsten av kylskåp för hushåll

1950-talet var en banbrytande tid för snygga kylskåpsförbättringar. På den tiden marknadsfördes kylskåp mot hemmafruar och var ett stolt tillskott till alla hushåll. En populär hemdesign och inredningsschemat var att matcha ditt färgglada kylskåp med skåpen och väggarna i ditt kök

Kyltekniken började göra betydande framsteg på 1950-talet när spelförändrande innovationer som automatiska ismaskiner och automatisk avfrostning började dyka upp på scenen. På många sätt var denna period representerad höjden av kylskåpsdesign – vår retroserie firar denna unika tid.

1960-talet- Futuristisk design och stora frysar

Hushållsdesign från 1960-talet återspeglade enkla men futuristiska utseenden med mjuka kanter och designkurvor som kan ses i vår Retropolitan-serie. Kylskåp från 60-talet återspeglade detta hopp mot framtiden, och antydde en lovande livstid av inhemska förbättringar och frihet. Frysstorlekarna utökades också under detta decennium, vilket gjorde att hårt arbetande mammor kunde fylla på med den blomstrande mattrenden: frysta familjemiddagar.

1970-talet: En vändning mot boxy och fokus på energieffektivitet

Kylskåp på 1970-talet tog överraskande en vändning tillbaka till det mer boxiga utseendet av kylskåp på 1940-talet. Marknaderna såg en ökning i populariteten för kompakta kylskåp och miniatyrkylskåp, och miljön blev en högsta prioritet med introduktionen av energieffektiva kylskåp och apparater för att möta nya standarder som införts av olika regeringar över hela världen. Ett kylskåp 1975 använde cirka 2200 kWh/år energi.

1980-talet – Robust och utilitaristisk

Kylskåp byggda på 1980-talet byggdes för att hålla, med nya apparater med robusta och utilitaristiskt influerade design. 1980-talets hem fick en mer pragmatisk design än tidigare årtionden, och kylskåp var inget undantag från detta. Elimineringen av klorfluorkolväten i kylskåpsförseglade system gjorde detta decenniums kylskåp mer säkra och förnuftiga i tillverkares och konsumenters ögon. Ett kylskåp 1985 använde cirka 1700 kWh energi.

1990-talet

Vitvarudesigner från 1990-talet syftade till att vara eleganta och moderna, med introduktionen av fransk- stildörrar och rostfritt stål till kylskåpsfasader.

Klumpiga vita kylskåp från det förflutna höll gradvis på att falla ur stil, med konsumenter som föredrog mer modern och glamorös design. Varje decennium främjade framstegen för elkostnader och energieffektivitet, med klimatförändringar som blev känd i allmänhetens ögon. Energy Star-systemet blev en stöttepelare under detta decennium, med energiförbrukningen som sjönk till bara 850 kWh/år.

2000-talet – Tidlös estetik med modern effektivitet

Världen är ditt ostron i dagens kylskåpsmarknad. Futuristisk och klassisk design krockar, vilket ger husägare ett brett utbud av val när det kommer till en ny modern apparat. Nuvarande kylskåp bibehåller estetiken hos några av de bästa moderna designerna från mitten av århundradet, nu tillsammans med fördelarna med toppmodern energieffektivitet.

Från och med år 2013 använder ett typiskt kylskåp bara ungefär en hälften av den energi som en modell av jämförbar storlek skulle ha använt år 1970. Energieffektiviteten på ett modernt kylskåp kan sjunka under 460 kWh per år, vilket är mindre än en 100-watts glödlampa. Det är en win-win för både konsumenter och moder jord.

By SVO
  • Så blir du expert inom tryck

  • Hur du Skapar Snabbare och Bättre Texter med AI-Skrivverktyg

  • 9 Enkla sätt att Snabba upp din Wi-Fi-Anslutning Hemma

  • 10 Dolda Chromebook Funktioner du måste Prova

  • Fakta om TikTok: Verkliga ägare, historia

  • Bästa Sätten att titta på Youtube Anonymt [Tips & Råd]