Vem är Gustavo Petro? Colombias president allt du bör Veta!

Colombia valde före detta gerillakämpen Gustavo Petro som president vilket gör honom till landets första vänsterorienterade statschef, vald med drygt 50 procent av rösterna.

Enligt statistik vann Petro 50,8 % av rösterna, medan miljardären Rodolfo Hernandez – en representant för Federat ion av högerorienterade anti-korruptionshärskare – vann endast 46,9%. Stöd. Den avgående konservative presidenten Ivan Duque gratulerade Petro kort efter att resultaten tillkännagavs, och Hernandez erkände snabbt sitt nederlag.

Petros seger underströk en drastisk förändring i presidentpolitiken för ett land som länge har marginaliserat vänstern för sin upplevda koppling till den väpnade konflikten.

Undersökningar säger att de flesta colombianer tror att landet är på väg åt fel håll riktning och ogillar Duque, som inte var berättigad att söka omval. Pandemin satte tillbaka landets ansträngningar mot fattigdom med minst ett decennium. Officiella siffror visar att 39 procent av Colombias levde på mindre än 89 USD i månaden förra året.

Människor bröt ut i tårar och kramade varandra på den fullsatta arenan där Petro fick valresultatet. Ledare i Latinamerika och USA:s utrikesminister Antony Blinken gratulerade Petro till vinsten, vilket markerar ytterligare en seger för vänstern i regionen. Mexiko, Honduras, Argentina, Bolivia, Peru och Chile har svängt avgörande åt vänster.

Han besegrade miljonären och affärsmannen Rodolfo Hernandez i söndagens omgångsval med cirka 700 000 röster, en jordskredsseger.

Petro gick på ett löfte att reformera det ekonomiska systemet i Colombia, vilket enligt hans ord har gjort de rika rikare och fattiga fattigare. Förhållandet mellan USA och en av dess starkaste allierade i Latinamerika kommer sannolikt att förändras genom att Petro har lovat att omvärdera Colombias samarbete i kriget mot droger och återställa förbindelserna med Venezuela.

Från och med idag håller Colombia på att förändras, en verklig förändring som guidar oss till en av våra mål: kärlekens politik … av förståelse och dialog”, sa Petro till sina anhängare i den colombianska huvudstaden Bogota.

”Från och med idag håller Colombia på att förändras, en verklig förändring som vägleder oss till ett av våra mål: kärlekens politik … av förståelse och dialog”, sa en jublande Petro till sina anhängare i den colombianska huvudstaden Bogota.

Vem är Gustavo Petro: Biografi, tidigt liv, utbildning

Den nyvalda 62-årige presidenten i Colombia föddes på landsbygden i colombianska staden Ciénaga de Oro. I sin ungdom var han medlem i ”Movimiento 19 de Abril” (M19) eller 19 april-rörelsen, den näst största rebellfraktionen efter FARC.

Han studerade på en skola i byn Zipaquirá, där även författaren Gabriel García Márquez var elev. Vid 17 års ålder gick han med i M-19, en gerillaorganisation.Även om M19 var förknippad med illegal verksamhet, säger Petro att han inte var inblandad i laglig verksamhet och fokuserade istället på att mobilisera sina landsmän att stå upp mot vad han kallade en ”falsk demokrati.”1985 greps han av polisen för olagligt vapeninnehav och dömd till 18 månaders fängelse.

Medan han satt i militärfängelse attackerade M19 Bogotás högsta domstolsbyggnad. Överfallet dödade 98 personer inklusive 12 domare, Petro förnekar att han hade något med det att göra. Efter att M19 förhandlat fram ett fredsavtal med den colombianska regeringen bildade dess tidigare medlemmar, inklusive Gustavo, ”Alianza Democrática M-19” eller M-19 Democratic Alliance. AD/M-19 gick in i den colombianska representantkammaren 1991 med över en fjärdedel av platserna.

Gustavo Petro – politisk karriär

Petro har varit en del av olika politiska partier genom åren och valdes in i senaten 2006. 2012 valdes han till borgmästare i Bogota och under hans administration som bär skjutvapen förbjöds vilket resulterade i att antalet mord sjönk till den lägsta på två decennier. Han kandiderade som president två gånger tidigare, 2010 och 2018.

Det var under denna period som Petro blev en social ledare. Tillsammans med hundratals familjer hjälpte han till att ta över några tomter, som användes för att skapa ett nytt kvarter.

Ungefär 22,6 miljoner människor av de 39 miljoner röstberättigade röstade, cirka 1,2 miljoner fler än i den första omgången. Cirka 2,3 procent av väljarna lämnade in proteströster och stödde ingen av kandidaterna.

Detta är tredje gången Petro kandiderar som president. Som en före detta gerillakämpe, som fruktas av överklassen och affärseliten, verkar Petro vara en osannolik kandidat. Men under de senaste åren har han tagit avstånd från Kuba och Venezuela, blivit mer involverad i den feministiska rörelsen och talar nu om att bilda en progressiv allians med Chiles president Gabriel Boric och Lula de Silva, som kandiderar till presidentposten i Brasilien. Han har också slutat klä sig som en social ledare i ett försök att framstå mer som en statsman.

Petro var en kort tid i rådet i Bolívar 1983, innan han tillfångatogs och torterades av militären 1985. Sedan det ögonblicket har han förföljts av föraningen att hans sätt att göra uppror mot världen skulle leda honom till en våldsam död.

Efter att ha lämnat fängelset försökte han men misslyckades med att skapa en väpnad grupp i bergen – att vara en gerilla var inte hans starka sida. Under de åren avbröt han all kontakt med sin familj och sina vänner. Han återintegrerades i det civila livet 1990, när M-19 undertecknade ett fredsavtal med regeringen.

Petro valdes först in i kongressen 1991, men efter att ha avslutat sin mandatperiod sökte han asyl i Belgien – före detta gerillakrigare som gick in i politiken i Colombia mördades. I Europa blev han miljöpartist, något som syns i hans föreslagna politik för Colombia.

Som lagstiftare var han en hård kritiker av president Uribe (2002-2010). Han uttalade sig mot kopplingarna mellan politiker och paramilitärer, och spionkampanjerna från underrättelsetjänsten, som han själv var ett offer för. Petro trodde att han med detta goda rykte kunde nå presidentposten. Han sprang 2010, men hade ingen större framgång. Men han gav inte upp. Han blev borgmästare i Bogotá.

2018 kandiderade han till presidentposten igen. Men landet hade precis röstat emot fredsavtalet med FARC och var inte redo att stödja en före detta gerilla.

Trots sin blyghet är Petro en mäktig man. Med sin vicepresidentkandidat Francia Márquez vann han den första omgången och besegrade Federico ”Fico” Gutiérrez, högerkandidaten för etablissemanget. högtalare.

Gustavo Petro- Colombias nya president

Vid 21 års ålder gick han med i stadsgerillan grupp M-19, för vilken han senare tillbringade ett och ett halvt år i fängelse. Politikern har sagt att han under dagarna efter gripandet torterades av armén och att han senare dömdes för illegalt vapeninnehav.

2010 tjänstgjorde han som kongressledamot och 2011 blev han borgmästare i Bogota, en position som fick honom att hamna i det nationella rampljuset mitt i många kontroverser. 2015 avslutade han sin mandatperiod med låg popularitet.

Han har kandiderat som president tre gånger och 2018 besegrades han i en omgång av högerkandidaten Ivan Duque.

Petro vill diversifiera ekonomin, minska Colombias alltför beroende av oljeexport och stoppa all ny oljeprospektering. Han kampanjade för att utöka sociala program och höja skatterna på de rika.

Han har också sagt att han skulle vilja söka någon form av legalisering av narkotika men han har inte gett specifika detaljer om hur det skulle se ut.

By SVO