Vad är Shigella: Symtom, Behandling och Förebyggande

Vad är Shigella?

Shigella är en bakteriell infektion som påverkar matsmältningssystemet. Shigella orsakas av en grupp bakterier som kallas shigella.

Shigella-bakterien sprids genom förorenat vatten och mat eller genom kontakt med förorenad avföring. Bakterierna frigör gifter som irriterar tarmarna. Det primära symtomet på shigella är diarré.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), cirka 500 000 personer i USA rapporterar att de har shigella varje år. Symtomen varierar i intensitet. Du kan ha en mild shigellainfektion och inte ens inser eller rapporterar det.

Småbarn och förskolebarn är mer benägna än äldre barn och vuxna att få shigella. Detta kan bero på att små barn ofta stoppar in fingrarna i munnen och är mer benägna att få i sig bakterierna. Ett stort antal blöjbyten på barnavårdscentraler kan också öka infektionskoncentrationen i denna åldersgrupp.

Hur får man shigella?

Shigella-bakterierna passerar genom din mage och förökar sig sedan i tunntarmen. De sprids sedan in i tjocktarmen (även känd som kolon), vilket orsakar kramper i den delen av din kropp, tillsammans med diarré.

Shigella lämnar kroppen genom mänsklig avföring. Sjukdomen sprids när bakterier från avföringen på den sjuke går till munnen på en annan person.

Du kanske undrar: Hur i hela friden går det till? Shigella sprider sig lättare än man kan tro. Här är några sätt att få shigella:

Att röra vid föremål. Du kan till exempel byta blöja på ett barn som har shigella. Om du inte tvättar händerna noggrant kan du lämna kvar bakterierna på föremål du rör vid nästa, som skötbord, leksaker och dörrhandtag.

Människor som rör vid de infekterade ytorna kan bli smittade — speciellt om de rör vid munnen eller sväljer något med sina förorenade händer.

Äter. Personer som hanterar eller förbereder din mat kan ha shigella. Om deras händer inte är rena kan din mat vara smutsig. Eller så kan dina frukter och grönsaker ha växt på en åker som har kontaminerats med mänsklig avföring.

Svälja vatten. Du kan bada i poolen eller damm och få vatten i munnen som har blivit kontaminerad av avföring.

Sexuell kontakt. Du kan bli avslöjad under sexuell aktivitet när det involverar oral-anal kontakt.

Shigella är en bakteriell infektion som påverkar matsmältningssystemet.

 

Att känna igen symtomen på shigella

Täta anfall av vattnig diarré är de viktigaste symptom på shigella. Magkramper, illamående och kräkningar kan också förekomma. Många människor som har shigella har också antingen blod eller slem i avföringen, och de kan få feber.

Symtom börjar vanligtvis inom 3 dagar efter att de kommit i kontakt med shigella. I vissa fall kan dock symtom på infektion uppträda så mycket som en vecka efter kontakt.

Diarré och andra tecken på shigella varar vanligtvis mellan 2 och 7 dagar. Mild infektion som varar i ett par dagar kanske inte kräver behandling. Det är dock viktigt att hålla sig hydrerad mellan anfallen av diarré. Ring din läkare om du har diarré i mer än 3 dagar. Detta är mycket viktigt, särskilt om du inte kan hålla nere mat eller vatten. Uttorkning är en verklig fara i samband med shigella.

Behandling av shigella

Bekämpning av uttorkning är huvudmålet med behandlingen för de flesta fall av shigella. Det är viktigt att dricka mycket vätska, särskilt elektrolytlösningar, av vilka många finns tillgängliga över disk. Det är vanligtvis inte tillrådligt att ta någon typ av medicin för att lindra din diarré, eftersom detta kommer att hålla bakterierna i ditt system längre och kan förvärra infektionen.

Måttliga eller svåra infektioner kan kräva medicinsk behandling. Behandlingen kommer vanligtvis att innehålla antibiotika för att eliminera bakterierna från matsmältningskanalen. Din läkare kan testa din avföring för att bekräfta att Shigella är källan av infektionen. Bekräftelse av Shigella hjälper din läkare att välja rätt medicin att bekämpa shigella. Läkemedelsalternativ inkluderar kraftfulla antibiotikamediciner, såsom:

  • azitromycin (Zithromax)
  • ciprofloxacin (Cipro)
  • sulfametoxazol/trimetoprim (Bactrim)

Sjukhusinläggning för shigella är sällsynt. Men i vissa svåra situationer krävs sjukhusvistelse. Om du har extremt illamående och kräkningar kan du behöva intravenös vätska och medicin.

Komplikationer associerade med shigella

De flesta människor har inga bestående biverkningar av shigella.

CDC rapporterar att cirka två procent. Pålitlig källa för personer som är infekterade med shigella flexneri (en av flera typer av Shigella) utvecklar ett tillstånd som kallas artrit efter infektion efter att ha haft shigella. Symtom på artrit efter infektion inkluderar ledvärk, smärtsam urinering och ögonirritation.

Artrit efter infektion kan bli ett kroniskt tillstånd som varar flera månader, år eller resten av ditt liv. Det orsakas av en reaktion på Shigella-infektionen och inträffar endast hos personer som är genetiskt predisponerade för det.

Kan du bli återinfekterad av Shigella-bakterien?

Shigella är en grupp av flera olika bakterier. När du väl har blivit infekterad med en typ av Shigella är det inte troligt att du blir infekterad av samma bakterier igen. Du kan dock bli smittad av en annan bakterie från samma familj.

Förhindra shigella

Du kan förebygga shigella genom att utöva god personlig hygien. Tvätta händerna före och efter att du är i badrummet eller byter blöja. Släng smutsiga blöjor i en stängd påse eller papperskorg för att förhindra spridning av bakterierna. Använd tvål och varmt vatten varje gång du tvättar händerna.

Torka av skötbord och köksbänkar med antibakteriella våtservetter före och efter användning.Undvik nära personlig kontakt med någon som är smittad av Shigella tills minst 2 dagar efter att diarrén har upphört. Människor som har shigella ska inte laga mat åt andra förrän de mår bättre och slutar ha diarré. Din läkare kan testa din avföring igen efter att dina symtom upphört för att vara säker på att Shigella inte längre är närvarande.

By SVO
  • Vad kan man Använda en Airfryer till? Tips & Idéer

  • Effektiva Sätt att Minska Stress i Ditt Liv

  • Vad är en normal Blodsyrenivå? Allt du bör Veta!

  • Vad är klamydia? Infektioner, Symptom och Behandling

  • Vad är E. Coli? Symtom och Behandling

  • Topp 10 mest populära Snabbmatsrestauranger i USA [Lista]