Hur Mycket Pengar finns det i Världen?

Pengar är bytesmedlet för varor och tjänster. Det får inte bokstavligen världen att gå runt, men länders ekonomier förlitar sig på utbyte av pengar för produkter och tjänster.

Pengar förändrade hela idén med bytessystemet. Ett utbytesmedel för varor och tjänster i århundraden, pengar håller världens angelägenheter i ett flöde, hjälper länder att byta varor och tjänster och utvecklar vänskapliga relationer.

Hur definieras ’Pengar’

Vanligtvis har varje land en centralbank som reglerar och publicerar penningmängdsdata i samordning med regeringen.

I den nuvarande världen finns pengar i olika former: fysiska – mynt, sedlar – och virtuella – elektroniska bankkonton, kryptovalutor. Detta gör det svårt att avgöra hur mycket pengar som finns.

Hur mycket pengar spenderas varje dag?

Varje dag flödar miljarder dollar genom den globala ekonomin i form av transaktioner mellan individer, företag och myndigheter. Även om det är omöjligt att veta exakt hur mycket pengar som byter ägare varje dag, har ekonomer utvecklat uppskattningar baserade på data från centralbanker och andra källor.

Enligt en uppskattning, ca. 5 miljarder dollar spenderas globalt varje dag. Denna siffra inkluderar både personlig konsumtion och företagsinvesteringar, såväl som statliga utgifter för saker som infrastruktur och försvar. Även om den exakta storleken på dagliga utgifter kan vara svår att fastställa, råder det ingen tvekan om att det representerar ett enormt flöde av ekonomisk aktivitet.

Hur många kategorier av pengar?

Vi kommer att börja med att fastställa mängden penningmängd som cirkulerar i världens ekonomier. Enkelt uttryckt inkluderar de följande:

 • sedlar och mynt i bankvalv;
 • pengar i händerna på världens befolkning;
 • medel i inlåning;
 • tidsbundna insättningar;
 • resecheckar;
 • kreditkort.

Vad är olika typer av pengar?

Det första sättet att se på det kan vara, ”Hur mycket kontanter finns det i amerikansk valuta?” Om du tog alla sedlar och mynt som flyter runt i världen idag och adderade dem alla, hur mycket pengar skulle du ha?

All den hårda och lätt likviderade valutan är känd som M0 penningmängd eller monetär bas. Detta inkluderar sedlar och mynt i folks fickor och madrasser, pengarna i bankvalven och alla insättningar som dessa banker har hos reservbanker . Enligt Federal Reserve fanns det 5,8 miljarder dollar i M0-tillförselströmmen i mars 2021.

Det låter som otroligt mycket, men tänk på det så här: Enligt US Census fanns det 332 290 964 människor vid liv i USA i maj 2021. Om du tog alla kontanter och delade upp dem lika, borde varje person ha cirka 17 454 USD i kontanter på sig (eller stoppade under madrassen) .

Det är uppenbart att det saknas en del pengar, men det finns en enkel förklaring till det: Federal Reserve säger att vid varje given tidpunkt hålls mellan en halv och två tredjedelar av M0-penningstocken i amerikanska dollar utomlands.

Resten av pengarna finns på bankkonton av olika slag, och Federal Reserve har spårat dessa medel i tre olika värden som kallas M1, M2 och M3 penningförråd. (M3 har sedan dess tagits bort.)

M1 representerar all valuta utanför det amerikanska finansdepartementet, Federal Reserve-bankerna och depåinstitutens valv.

Det inkluderar också inlåning på anspråk hos affärsbanker (exklusive de belopp som innehas av depåinstitut, USA:s regering, utländska banker och officiella institutioner), Federal Reserve-float och andra likvida insättningar. I mars 2021 uppgick M1-penningmängden för amerikanska dollar till cirka 18,7 miljarder USD.

M2 är M1-tillgången, plus tidsinsättningar i små valörer (mindre än 100 000 USD). I mars 2021 var M2-penningmängden cirka 19,9 miljarder dollar.

M3 är M2 plus större CD-skivor. Från och med mars 2006 slutade Fed att följa M3-penningstocken som en ekonomisk indikator eftersom den ansåg att den inte tillförde någon information om ekonomisk aktivitet som inte redan var tillgänglig från M2.

Hur mycket pengar finns det i världen?

Det finns cirka 40 miljarder USD i omlopp: detta inkluderar alla fysiska pengar och pengarna som sätts in på spar- och checkkonton.

Pengar i form av investeringar, derivat och kryptovalutor överstiger $1,3 kvadrilljoner.

Vem bestämmer hur mycket pengar som finns? Ett lands penningmängd är det totala värdet av all valuta och andra likvida tillgångar som cirkulerar inom landet s ekonomi.

Detta inkluderar fysisk valuta, såsom mynt och papperssedlar, såväl som bankinlåning, som också anses vara lagligt betalningsmedel.Penningmängden är avgörande för att stödja ekonomisk verksamhet, eftersom det ger företag möjlighet att göra inköp och konsumenter att betala för varor och tjänster. Mängden pengar i omlopp bestäms av ett antal faktorer, inklusive landets centralbank.

I USA har Federal Reserve betydande kontroll över penningmängden, eftersom det kan påverka hur mycket valuta som produceras och hur mycket affärsbanker kan låna ut. Som ett resultat spelar Federal Reserve en nyckelroll när det gäller att avgöra hur mycket pengar som finns i den amerikanska ekonomin.

Olika länder har olika penningpolitik och därmed mängden pengar i omlopp. i varje land kontrolleras av sin egen centralbank.  I I Sverige av Riksbanken.

Europeiska centralbanken kontrollerar penningmängden för euroområdet, men Sverige använder inte Euro, som bekant. Centralbanker kontrollerar penningmängden i sina respektive länder genom att sätta räntor och genomföra öppna marknadsoperationer.

De samarbetar också med affärsbanker för att säkerställa att finansiell stabilitet upprätthålls. Medan det inte finns något globalt organ som kontrollerar mängden pengar i omlopp i alla länder, har varje land sin egen centralbank, som ansvarar för att kontrollera penningmängden inom sina gränser.

Vad är världens totala rikedom?

Världen är rikare än någonsin. Enligt McKinseys rapport växte de globala tillgångarna från 440 miljarder dollar (cirka 13 gånger BNP) 2000 till 1 540 miljarder dollar år 2020, medan nettoförmögenheten ökade från 160 miljarder dollar till över 510 miljarder dollar.

Denna siffra inkluderar fastighetspriser, aktiemarknadspriser, växelkurser, naturresurser, mänskliga resurser samt kapital och tekniska framsteg som kan skapa nya tillgångar eller göra andra värdelösa under de kommande åren.

Hur mycket pengar finns det i världen per person?

År 2022 finns det cirka 17 328 USD per person i hela världen.

Hur mycket pengar har den rikaste personen i världen?

Jeff Bezos är för närvarande världens rikaste man, med ett nettovärde på 131,9 miljarder dollar år 2022.

Topp länder med det högsta valutavärdet i världen

 • EUR
 • USD
 • Schweiziska franc
 • Brittiskt pund
 • Gibraltar Pund
 • KYD
 • JOD
 • Omanska rial
 • Bahrainsk dinar
 • kuwaitiska dinar

Pengars framtid: Kommer kontanter att ersättas?

Med länder som strävar hårt efter att stabilisera sina ekonomier, den totala mängden pengar i omlopp förväntas öka kontinuerligt.

För närvarande dras fler människor till krig där man använder virtuella eller digitala valutor snarare än fysiska pengar. Det är därför användningen av fysiska pengar gradvis minskar med den ökade populariteten för digitala transaktioner. Kina, Japan och Sverige har startat försök med centralbankernas digitala valuta. I Sverige känd som E-krona.

Bank of England och Europeiska centralbanken är också alla redo att genomföra sina egna tester. Bahamas har redan lanserat världens första officiella digitala valuta.

Om kontanter ska ersättas med digitala valutor är det svårt att fastställa hur mycket pengar det finns i världen. Att kvantifiera något som har värde men ingen fysisk existens är mycket svårare.

By SVO
 • Hur ska man Skriva en Integritetspolicy?

 • Hur Mycket är din Kropp Värd på den Svarta Organmarknaden?