Vad är en Begravning och Varför är de Viktiga?

En begravning är en ceremoni för att minnas någon som har dött.

Begravningsceremonier äger rum före gravsättning eller kremering och måste ske inom en månad från dödsfallet. Begravningslagen säger följande:

”I paragrafens första stycke regleras längsta tillåtna tid mellan dödsfall och gravsättning eller kremering. Stoftet efter en avliden person eller en dödfödd ska kremeras eller gravsättas snarast möjligt och senast inom en månad efter dödsfallet, vilket är en halvering av den tid som tidigare gällde. Syftet med ändringen är just att bidra till en förkortning av tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering”

Begravningsplats

Oftast hålls begravningar i kyrkan men kan även hållas på andra platser såsom religiösa platser för tillbedjan, kapell på kyrkogården eller på gravplatsen. De som inte är troende kan ibland hålla begravningen på icke-religiösa platser. Däremot är de tidigare nämnda ställena i allmänhet bäst rustade för att sköta begravningsgudstjänsten och dess logistik.

I tusentals år har begravningar varit en viktig övergångsrit för att fira livet för en älskad som har dött. Även om konceptet med en begravning är relativt universellt, är hur begravningar firas varierande och mångsidigt. Olika kulturer och samhällen har sina egna traditioner och övertygelser förknippade med att hedra en avliden älskad, till stor del beroende på religion. Den här artikeln kommer att dyka ytterligare in i konceptet med en begravning, dess syfte och de olika typerna av begravningstjänster du kan hitta över hela världen.

Vid vissa gudstjänster kan kistan redan vara uppställd framme i rummet, medan vid andra gudstjänster kan kistan tas in under begravningen. Under gudstjänsten kan människor be, hålla tal, läsa stycken ur bibeln eller sjunga sånger. I slutet av gudstjänsten kommer kroppen att föras till en likbil (om det är ett avstånd) och föras till kyrkogården för begravning. Vid kremering kommer kroppen att föras till ett krematorium för kremering. För att begravningen ska bli så bra som möjligt är det bäst att ta hjälp av proffs under denna svåra tid som kommer ta hand om allting åt dig. Kontakta ett proffs såsom en begravningsbyrå i Tyresö så att du kan fokusera på din familj och att sörja snarare än att behöva ordna med logistiken och det praktiska kring en begravning.

Vi behöver säga hejdå, vi behöver sörja, vi behöver vara med människor för att ge och ta emot stöd och vi behöver någon form av adjö, även en enkel sådan, för att hjälpa oss att klara oss.

Vi kan ofta underskatta hur stort värde en begravning kan ha för oss. Sedan lång bak i historien började har alla kulturer skapat ritualer för att hedra sina döda – de visste att vi har ett behov av att erkänna vad personen betydde för oss och veta att de respektfullt har blivit begravda.

När någon dör är begravningen inte för dem, det handlar om dem. Begravningen är till för alla som kände, älskade och var knuten till den personen. Detta är ett enkelt faktum.

För vissa människor representerar ordet ”begravning” det faktum att de kanske vill ha ett enkelt farväl. Du behöver inte kalla det en begravning; kalla det en sammankomst, en hyllning, ett farväl, en ceremoni, en utsändning, en sammankomst, eller vad som än passar dig bäst. Begravningar kan se helt annorlunda ut än i Sverige i länder som till exempel Mexico där man firar de dödas dag vilket är en stor kontrast till majoriteten av västvärlden där man sörjer snarare än firar. Även i religioner där man tror på pånyttfödelse kan det vara stor skillnad.

Begravningar handlar om sörjande

En begravning hjälper till att få igång sorgen så att den inte fastnar i oss människor.

Forskare och psykologer är mycket tydliga i sitt budskap om begravningar och sorg: att delta i en begravning hjälper till att motverka de initiala effekterna av sorg som chock och misstro där dödsfallet är svårt att ta in. Begravningar underbygger en nödvändig del av sorgen eftersom de förstärker verkligheten att dödsfallet faktiskt har inträffat.

Vi måste låta vår sorg komma till ytan och en begravning ger en säker och lämplig plats att visa och dela våra känslor med andra. Detta lägger grunden för ”god sorg” eller hälsosam sorg. Som människor behöver vi sörja.

Begravningar är till för stöd

En begravning ses som rätt tid och plats för människor att vara tillsammans för att prata, för att stötta varandra, för att minnas och berätta historier, för att visa sin respekt, för att låta dig veta att de bryr sig om dig.

Att ha den här typen av stöd är livsviktigt under veckorna och månaderna efter begravningen när verkligheten av förlusten verkligen börjar sjunka in, och vi måste anpassa oss till ett liv utan någon som betydde något för oss.

Begravningars historia

Begravningar kan spåras till mänsklighetens början där varje kultur har någon form av ritual för de döda.

Arkeologiska bevis avslöjar begravningstraditioner som går tillbaka 40 000 år, med gåvor placerade bredvid liket och någon form av gravmarkering.

Vid omkring 4 000 f.Kr. började egyptierna att balsamera sina döda. Mumifiering, en form av balsamering, blev flitigt utövad, med en persons livslängd som dikterade hur väl deras kroppar behandlades och bevarades. Medlemmar av kungligheter mumifierades och begravdes sedan i ett dekorerat skal som kallas en sarkofag.

I Europa, under samma tidsperiod som egyptierna började mumifiera, användes katakomber för att lagra de döda.

Det finns en anmärkningsvärd katakomb i Paris, Frankrike, som innehåller uppskattningsvis sex miljoner kadaver i tunnlar under staden.

Under det första århundradet, efter Kristi död, började romarna använda kolumbarier för att förvara urnorna som innehöll mänsklig aska. Denna praxis används fortfarande idag på moderna kyrkogårdar. Forntida människor använde också stenhögar för att markera platsen för de döda.

Syfte med begravningar

Begravningar är tänkta att vara en rit för att hedra eller minnas våra nära och kära som har gått bort. Men begravningar erbjuder mycket mer än så. Nedan är några av de sätt som begravningar hjälper sörjande familj och vänner:

  • Tar dig ner på jorden. För många kan en närståendes död vara svårt att acceptera. Det är vanligt att man försöker hitta sätt att motbevisa eller förklara dödsfallet. Begravningar kan hjälpa till att ta in att en älskad har dött, vilket gör att familj och vänner kan acceptera och konfrontera döden. Oftare är detta en av de integrerade delarna av sorgeprocessen.
  • Tillåter sörjande att säga adjö. Begravningar är i de flesta fall sista gången vänner och familj ser den avlidne eller deras aska. Därför kommer många att använda begravningstjänster för att säga hejdå eller ge sina nära och kära en sista gång.
  • Ger stöd. När man hanterar en närståendes död finner många stöd i vänner och familj. Att veta att du inte är ensam i din sorg kan också vara tröstande. Begravningar erbjuder ett utrymme för nära och kära att samlas och stötta varandra genom en svår tid.
  • Håller minnet av den avlidne vid liv. Begravningar är också ett utmärkt ställe för familj och vänner att träffas för att dela minnen och minnas de goda stunderna de hade med den avlidne. Detta är ett bra sätt att hedra deras minne samtidigt som det erbjuder en paus från dödens allvar.
  • Ger ett säkert utrymme för känslor. Under en begravning känner många samma typer av känslor. Begravningar kan ofta erbjuda ett utlopp för dig att uttrycka dessa känslor utan rädsla för att döma, eftersom andra går igenom en liknande upplevelse.
  • Hjälper dig att gå vidare. Begravningar uppmuntrar människor att kollektivt möta verkligheten att livet med den avlidne nu är över. På sätt och vis kan begravningar ses som ett sätt att markera slutet på ett kapitel i livet (med den avlidne) och början på nästa (utan den avlidne).
  • Möjliggör reflektion över liv och död. Begravningar hjälper oss att påminna oss om dödens oundviklighet. Livet kan vara värdefullt och kort. Det är bäst att leva livet fullt ut medan du kan. Begravningar kan hjälpa oss att påminna oss om detta.
By SVO